Megtisztítják a Hévízi-csatornát a nem őshonos növényektől

Megkezdődött a Hévízi-tavat a Zala folyóval összekötő Hévízi-patak tisztísáa, ugyanis az utóbbi időben több idegenhonos növényfaj is megtelepedett benne, amelyek a gazdag faunát veszélyeztethetik – írja oldalán a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park.

Forrás: Szász Benedek / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A Hévízi-csatornán a gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjed, közel 10 kilométeres hosszúságban. Azokon a szakaszokon, ahol nincs vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, és azok kikerülhetőek, a gyérítés gépi eszközökkel történik. Vannak azonban olyan szakaszok, ahol nagy kiterjedésben vannak jelen védett vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végzik kézi eszközökkel.

Forrás: Szász Benedek / Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

A Hévízi-tó meleg lefolyójában gyakran szerveznek az őszi, téli időszakban is 2-3 órás vízitúrákat, amely során egy kenuban lehet elcsorogni majdnem a Kis-Balatonig. A túra különlegességét nemcsak a patak gőzölgő vize adja, de az az élmény is, ahogyan a trópusi folyókra emlékeztető módon, különböző színben pompázó tavirózsák és vízililiomok között lehet evezgetni a leghidegebb hetekben is. 

Címlapfotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek