Elkészült Magyarország nagy poloskatérképe

Elkészült Magyarország invazív címeres poloskatérképe. Az elmúlt öt évben vált tömegessé a jelenléte Magyarországon az invazív címeres poloskáknak – írja Sokk a rovar Facebook-oldalán a felmérést végző Bábolna Bio Kft., amelynek poloskatérképéből az derült ki, hogy nincs már olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg ezek a rovarok, amelyeket lakosságarányosan a legnagyobb számban a déli megyékben észlelnek. 

A cég még korábban tett közzé egy kérdőíves felmérést, hogy kiderüljön, hol és milyen mértékben terjedtek el a címeres poloskák, amelyek ellentétben az ágyi poloskával nem szívnak vért, nem terjesztenek betegséget, a haszonnövényeket viszont károsítják. 

Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők. A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós elterjedtséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján az országtérképen az látszik, hogy a déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét. 

Budapest poloskatérképeForrás: Sokk a rovar / Facebook

Lakosságarányosan Baranyában a legnagyobb a fertőzöttség, majd Tolna és Békés megyében. A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép. Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloska-fertőzöttséget ott tapasztaltak, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya. A települések közül a poloskaészlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt.

Forrás: Sokk a rovar / Facebook

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években váltak tömegessé az invazív címeres poloskák a lakókörnyezetükben. Az országos poloskatérkép részletes adatai a megfoglak.hu/poloska-terkep oldalon olvashatók. A Sokk a rovar Facebook-oldalon hamarosan egy új felmérést is indítanak az ország rágcsálótérképének megrajzolásához.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek