13 éve nem látott, ritka vendég érkezett a Tisza-tóhoz

  A Tisza-tavon, Sarud mellett kaptak lencsevégre egy nagy halfarkast, másnéven szkuát. Ez volt a 10. alkalom, amikor hazánkban felbukkant az Északi-sark környékén, Izlandon, Feröeren és Skócia északi tájain fészkelő madár, mely alapvetően a tengerekhez közel tanyázik. Legutóbb 2007-ben, előtte 2005-ben láttak nagy halfarkast Magyarországon – írja a Berek.hu.

  Nem kíméli a legyengült madarakatForrás: Németh Ferenc/birding.hu

  A madár átlagos testhossza 58 centiméter, szárnyfesztávolsága 125-140 centiméter, testtömege 1200-1600 gramm. Tollruhája sötétbarna, világosabb mintázattal, inkább csak repülés közben látszik a szárnyain lévő fehér folt. Kimondott rablómadár, a halászó madarakat addig üldözi, amíg azok ki nem öklendezik a táplálékot, amit még a levegőben elkap. A legyengült madarakat is megöli. A szárazföldön elkapja az egereket, patkányokat, de akár az üregi nyulat is. A fészkeket megdézsmálja és a dögöket is elfogyasztja.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!