Hétfőtől az orrot is takarni kell a maszkkal, és nem elég a sál – büntetés vár a szabályszegőkre

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet szerint szeptember 21-től, vagyis hétfőtől lépnek életbe a maszkviselési szabályokat szigorító intézkedések, amelyek keretében már büntethető is lesz az előírások áthágása. A rendelkezés értelmében a maszknak az orrot is fednie kell, és hétfőtől nem elég sállal fedni az arcot.

A BKV járatai mellett már a megállókban is kötelező a maszk viselése, ha valaki felszólításra sem tesz eleget a követelményeknek, leszállítható, vagy akár rendőri intézkedés is kérhető, amelynek keretein belül akár 50 ezer forintos bírság is kiszabható. Hatévesnél fiatalabb gyerekek számára nem kötelező a maszkviselés.

Ahogy arról beszámoltunk, a szórakozóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva, addig is zárt és nem zárt helyen is kötelező a maszkviselés, a fellépőket kivéve. A fenti rendelkezés alól kivételt képez, ha valaki ételrendelés céljából tartózkodik nyilvános helyen este 11 után.

Hétfőtől egyre több helyen már nem elég csak lóbálni a maszkotForrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve

Hétfőtől kötelező lesz a megfelelő maszkviselés nemcsak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területein, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is.

Az üzletekben is kötelező a maszk, erre az üzletben figyelmeztethetnek, vagy akár meg is tagadhatják a kiszolgálást. Ha ezt elmulasztják megtenni, első körben figyelmeztetést kapnak, második alkalommal pedig már 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbüntetést róhatnak ki rájuk. Harmadik alkalommal pedig akár az üzlet három hónaptól egy évig terjedő bezárásához vezethet a szabálysértés.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az MTI-nek elmondta, hogy az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban véve kell élni. Müller Cecília beszélt arról is, hogy szintén hétfőtől hatósági áras lesz a PCR-teszt, 19 500 forintnál többet egyetlen egészségügyi szolgáltató vagy laboratórium sem kérhet ezekért a tesztekért, függetlenül attól, hogy magán- vagy közellátást nyújt.

A pénteken megjelent kormányrendelet szerint hétfőtől a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, és a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama 14 napról 10 napra csökken. A karantén alóli mentesítés szabályai ugyanakkor nem változtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek