Történelmünk egyik legendás tárgya megérkezett Szegedre

A legfrissebb sajtóközlemény szerint Gábor Áron egyetlen megmaradt rézágyúja július 22-én megérkezett a Móra Ferenc Múzeumba, ahol ezzel az ágyúval együtt az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó ereklyéket mutatnak be augusztus közepétől.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum

Gábor Áron irányítása alatt összesen 70 ágyút készítettek és szereltek fel Kézdivásárhelyen az erdélyi honvédsereg számára a forradalom és szabadságharc idején. A legendás ágyúöntő 1849. július 2-án halt hősi halált a Kökös és Uzon falvak között vívott csatában: egy ellenséges ágyúgolyó találta el.

A Szegedre érkezett, immár legendás ágyút 1906-ban találták meg vízvezetékszerelés közben Kézdivásárhelyen a Rudolf Kórház udvarán: egykoron itt működött a löveggyár, ahol az ágyúkat is öntötték - olvasható a közleményben. A kultikus tárgy az egyetlen megmaradt Gábor Áron-féle ágyú, és hosszú utat járt be, mire Szegedre érkezett. Útja során 1923-ban a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba került, majd a hetvenes években Bukarestbe szállították végül 2010-ben kapta vissza az intézmény a tárgyat.

A Móra-múzeum augusztusi újranyitása után, a kiállításán további ereklyéket is láthatnak majd a sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteményéből: például Deák Ferenchez, Bem Józsefhez és Damjanich Jánoshoz kötődő tárgyakat is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek