Piknikkel ünnepel Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma

2020-ban ünnepli fél évszázados fennállását Kelet-Magyarország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu, mely május végétől kéthetente piknikkel ünnepli a jubileumot. Ezeken a hétvégeken a Múzeumfalu portáin aktív tevékenységeket kínálnak a múzeum munkatársai, a helyi termelők jóvoltából pedig vásári portékák várják a látogatókat.

Forrás: Globetrotter19/commons.wikimedia.org

Július 11-én #SÓSTÓ50 LÁTOGATÓI PIKNIK megnevezéssel rendhagyó szombati napra invitálják a vendégeket. 11 órakor dr. P. Szalay Emőke néprajzkutató, kandidátus nyitja meg az Ékes dísze e háznak – Református templomok festett szimbólumai falusi tárgyakon című időszaki kiállítást a megújult Főépületben.

A kiállítás, mely megkísérli bemutatni a festett kazettás templomok szimbólumtárát, s párhuzamba állítja a Sóstói Múzeumfaluban őrzött falusi tárgyakon ábrázolt motívumokkal, Csutkai Csaba fotográfus és B. Szűcs Zsuzsanna néprajzos muzeológus közös munkája. A kiállítás megnyitóján közreműködnek a Vikár Sándor Zeneiskola növendékei, Czuczor Ramóna és Gaál Blanka.

11.30-kor rendhagyó tárlatvezetést tart Pál István (Szalonna) és Pál Eszter, akik a jubileumi alkalom kiemelt vendégei, aki lemaradna a délelőtti időpontról, az 15 órakor újabb rendkívüli tárlatvezetésen pótolhatja be, melyet dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató és Szatmári István műemlékvédelmi szakmérnök vezetnek.

12.30-kor a faluközpontban felvágják a születésnapi tortát, melyből a vendégek is kapnak kóstolót. 13.30-tól Pitlik-Sipos Eszter jóvoltából népviseletes divatbemutatót láthatnak, ezt követően pedig 14 óra 30 perckor Szalonna és bandája tart térzenét. A nap folyamán a területen „portázó" Tánctanoda Néptánccsoport invitálja örömtáncra a látogatókat a faluközpontban.

Kovácsműhely a múzeumfalubanForrás: Szemes Elek/commons.wikimedia.org

A legkisebbekre is gondolva a kállósemjéni portán a Bodorka Népmesepont munkatársai, Rácz Anikó és Kolozsvári-Donkó Rebeka mondanak mesét 13 és 15 órakor.

Egész nap két helyszínen lehet kipróbálni különböző népi játékokat, szatmári finomságok készülnek az anarcsi portán, s természetesen kézműves tevékenységekben is részt vehetnek a Múzeumfalu egész területén.

A belépés ezen a hétvégén is kedvezményes, a felnőtt jegy 800 Ft-ba, a diák- és nyugdíjasjegy 400 Ft-ba kerül. Minden ötvenedik látogatónak a Sóstói Múzeumfalu által összeállított ajándékcsomaggal kedveskednek - derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek