Repkedő, zöld fényű lámpások ragyogják be esténként az Alcsúti Arborétumot

Alig pár perccel cikkünk élesedése előtt, péntek délután az arborétum kiposztolta Facebook-oldalára, hogy megkezdődött a sokak által már hetek óta várt szentjánosbogár-rajzás, így holnaptól már várják a látogatókat a bogarakra épített vezetett túrákkal.

Forrás: Varga Ildikó / Alcsúti Arborétum Facebook

Honnan ered a szentjánosbogár elnevezése? Hogyan világít, és milyen életmódot folytat? – ezekre a kérdésekre idén is választ kaphatnak azok, akik az elkövetkező napokban felkeresik a május elején újranyílt Alcsúti Arborétumot.

Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a szentjánosbogár-tánc, így különleges élményben lehet részük mindazoknak, akik június végén ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, és megfigyelik a rajzást. Ez idő alatt minden nap indulnak szakvezetések 20:15, 20:30 és 20:45-ös kezdési időponttal, ezek hossza körülbelül 1-1,5 óra.

Forrás: Alcsúti Arborétum

Az Alcsúti Arborétum pénztárában a szentjánosbogár szakvezetésre a belépőért felnőtteknek idén tíz-tizenöt százalákkal többet, tehát felnőtteknek 2400, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1300 forintot kell fizetni, gyerekeknek azonban 3 éves kor alatt ingyenes. A jegykiadás utolsó időpontja 21 óra, a kapukat 23 órakor zárják. 

Forrás: Dóczi Tamás / Alcsúti Arborétum Facebook

Az arborétumba este kilencig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, de a jegyár ebben az esetben sem változik. Ha két keréken érkeznének, azzal számoljanak, hogy biciklivel az arborétumban senkit nem engednek közlekedni, és a család négylábú tagjai sem vehetnek részt a bogárleső túrán.

Fotózni szabad, de csak vaku nélkül, és csak a kijelölt útvonalakon közlekedve. A szakvezetéses túrákra regisztrálni nem kell, de készüljenek arra, hogy bankkártyával és SZÉP kártyával idén sem lehet a helyszínen fizetni. De talán a legfontosabb tudnivaló, hogy bár a rajzás látható, nem olyan intenzív az elmúlt hetekben történt esőzések, időjárás miatt; ezért az arborétum munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy ennek tudatában induljanak el hozzájuk, az aktuális bogárhelyzet kapcsán pedig kövessék az arborétum web- vagy Facebook-oldalát!

Címlapfotó: Yuri_B / Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek