Adományok és önkéntes munkák a kutyasétáltatástól a felolvasásig

A segítségnek sokféle formája van, a járvány idején pedig rengeteg lehetőség adódik arra, ha valaki önkéntesként szeretne valami jót tenni. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy miért fontos az, hogy az idősekre ebben a nehéz időszakban kiemelten figyeljünk, és arra is adtunk tippeket, hogy milyen módon tudunk neki segíteni. A karantén időszakában azonban rengeteg egyéb módja is van annak, ha valaki szeretné hasznossá tenni magát.

Az egész országban keresnek segítőket

Lehet kicsiben kezdeni, azaz körülnézni, hogy a közvetlen lakókörnyezetünkben, családunkban, ismeretségi körünkben kinek van szüksége segítségre, és most nem csak az idősebbekre gondolunk. Azzal, hogy felfordult az élet, sokan kerültek nagyon nehéz helyzetbe, például a munkájuk elvesztése miatt, vagy az is lehet, hogy épp az otthoni munkát nem tudják megoldani valamilyen okból. Van, aki magányos, más fizikailag van akadályoztatva – valóban nagyon sok olyan terület van, ahol jól jön, ha valaki ott tud lenni, amikor szükség van rá.

Mivel országszerte rengeteg helyi kezdeményezés indult, ezeket itt most nem fogjuk felsorolni, viszont első lépésként mindenki körülnézhet a helyi Facebook-oldalakon vagy az önkormányzat honlapján.

Forrás: ESB Professional/Shutterstock

A főváros weboldalának a koronavírussal kapcsolatos híreket gyűjtő mellékletében egy külön kis fül alatt lehet utánanézni annak, hogy ki, mivel segíthet, ha Budapesten él, és itt lehet kérni maszkviselési és távolságtartási matricát is. A főváros nem gyűjt sem pénzadományokat, sem tárgyi adományokat, azonban a felajánlásokat kiközvetítik oda, ahol szükség van rá. Leginkább fertőtlenítőszert, védőruházatot, maszkot, de akár informatikai eszközöket, például laptopokat is szívesen fogadnak nagyon sok helyen, emellett nagy szükség van fuvarozásra, esetleg egyéni közlekedési eszközök felajánlására is.

Segítsünk az egészségügyben dolgozóknak!

Ez csak egy lehetőség, ha valaki például védőruházatot szeretne felajánlani, mert ez pont az a dolog jelenleg, amiből soha nincs elég. A MASZK csapata az egészségügyben dolgozókat és az egészségügyi intézményeket szeretné támogatni, ehhez Facebook-oldalukon keresnek olyan cégeket és magánszemélyeket, akik munkájukból adódóan rendelkeznek védőfelszereléssel, és készletükből fel tudnak valamennyit ajánlani. Az oldalon nemcsak azok jelentkezhetnek, akik tudnak ilyet biztosítani, hanem azok is, akik a másik oldalon vannak, vagyis nagyon nagy szükségük van a védőeszközökre.

Forrás: Maridav/Shutterstock

Nem felajánlásokat, hanem önkénteseket keresnek az Állami Egészségügyi Ellátó Központ oldalán: ahol olyan leendő szakemberekhez szól a felhívásuk, akik jelenleg nem dolgoznak az egészségügyben. A rezidensek és szakorvos-jelöltek mellett várják mindazok jelentkezését, akik jelenleg közép- vagy felsőfokú egészségügyi képzésben vesznek részt, és az olyan egészségügyi szakembereket is, akik valamilyen okból nem az ágazatban helyezkedtek el. A részletes felhívás ezen a linken található.

Az egészségügyi dolgozók munkáját és életét szeretné egy kicsit megkönnyíteni a KórházSuli kezdeményezése is. Ők azzal segítenek, hogy minden egészségügyi dolgozónak felajánlják, hogy önkéntes egyetemisták segítségével online tanítják a gyerekeiket. Itt is él a kétoldalú jelentkezés lehetősége, vagyis azok is jelentkezhetnek az oldalon, akik egyetemistaként segíteni akarnak, illetve azok az egészségügyi dolgozók is, akiknek szükségük van a felajánlott oktatásra, mert erre munkájuk mellett már nincs, vagy csak nagyon kevés idejük marad.

Forrás: Rido/Shutterstock

És még egy link ehhez a témakörhöz, noha itt az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a sok jelentkező miatt most nincs szükség újabbakra. A Magyar Vöröskereszt több területen is kért önkénteseket, és a frissített honlap szerint bőven akadtak jelentkezők, ami nagyon jó hír. Így, bár most nem keresnek újabb embereket, mindig érdemes ránézni a honlapjukra, mivel jelezték, hogy hamarosan újabb munkákra keresnek majd önkénteseket.

Százféle segítség és adomány

A Bohócdoktorokról valószínűleg nem kell külön mesélnünk, ők azok, akik normális körülmények között a kórházakat járva csalnak mosolyt a gyerekek szemébe. Most viszont nemcsak adják, hanem kérik is a segítséget, mégpedig a rászoruló családoknak. A Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány rendkívüli segélyalapot hozott létre, de várják a cégek és a magánszemélyek pénzbeli felajánlásait is. A befolyt összegből tartós élelmiszert, tűzifát vásárolnak és juttatnak el azoknak a nehéz helyzetbe került embereknek, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el a munkájukat.

Forrás: AstroStar/Shutterstock

A Segítsünk Egymásnak oldalán is lehet anyagi támogatást adni, itt azonban rengeteg egyéb lehetőség is van az önkéntességre. Fel lehet ajánlani szállítást, távoktatást, tisztálkodószert, tartós élelmiszert, informatikai eszközt, informatikai tudást vagy állatvédelmi segítséget (például etetést, sétáltatást, orvoshoz szállítást), de akár lelkisegély szolgáltatást is. Ha valaki egyéb önkéntes tevékenységet keres, akkor az adott ablakra kattintva juthat el az onkentes.gov.hu oldalra, ahol a bevásárlástól, a takarításig rengeteg lehetőség közül választhat, amelyeket országos viszonylatban tallózhat.

A TündérPakk viszont egy civil kezdeményezés, amelyet két anyuka visz profi módon. Az oldalon részletesen lehet olvasni minden egyes adománygyűjtésről, ahol magánszemélyeket és intézményeket is lehet támogatni – az egyik legfrissebb bejegyzés szerint például a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztályára szállítottak adományokat.

Pótunoka és önkéntes felolvasó

A pénzbeli és tárgyi adomány nagyon hasznos, gyakran ment életeket, és nagy szükség van a már felsorolt egyéb önkéntes munkákra is. De vannak olyanok is, akiknek a rengeteg hasznos dolog mellett vagy helyett csak arra lenne szükségük, hogy valaki időnként megcsörgesse őket telefonon, és megkérdezze tőlük, hogy érzik magukat. Valami ilyesmire gondoltak a Hogy tetszik lenni? program ötletgazdái is, akik önkéntes pótunokákat keresnek. Nekik, vagyis a jelentkezőknek az lesz a feladatuk, hogy a járvány miatt otthonukba kényszerülő idős emberekkel beszélgessenek telefonon. Amellett, hogy nagyon jó személyes kapcsolatokat lehet felépíteni egy ilyen munkával, ha valaki szerencsés, még egy szuper süti receptet is begyűjthet.

Forrás: vi mart/Shutterstock

És még egy lehetőség azoknak, akik inkább otthonuk magányában szeretnének segíteni, merthogy ilyen is van. Ráadásul közben a kedvenc könyvét is elolvashatja, pontosabban felolvashatja. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége ugyanis önkéntes felolvasókat keres, akik a járványtól függetlenül bármikor jelentkezhetnek. Egy próbaolvasás után, ha az megfelelő minőségű, akkor már neki is lehet állni az adott kötetnek, vagy épp köteteknek. De ha valaki ért a hanganyagok szerkesztéséhez, akkor technikusokat is nagy örömmel és szeretettel várnak. Mint ahogy általában minden önkéntes munka esetében. Hiszen ilyen helyre mindenki azért jön, mert ezzel boldogabbá szeretne tenni valakit – és ezzel a jó érzéssel egyben saját magát is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek