Az extravagáns maszkoktól a banánkenyérig - trendek a karantén idején

Az online térben otthonosan mozgók sok olyan apró, egymástól független trendet fedezhettek fel, melyeket egyértelműen a karantén hozott be az életünkbe. Ilyenek például a hihetetlen módon megszaporodott kihívások a közösségi oldalakon, a rengeteg élő adásban bejelentkező influenszer, a sok-sok házilag készült, batikolt pulcsi, a köztudatban egyre erősebben megjelenő TIKTOK közösségi oldal. És még nincs vége. Íme, néhány olyan divat őrület, amelyek az elmúlt hetekben kaptak szárnyra.

Egy felfordított világ margójára

Most, mikor a világ nagy része karanténban van, őrülten megnőtt az igény arra, hogy az emberek a közösségi oldalakon keresztül éljék ki társas igényeiket. Ez időnként interaktív formában nyilvánul meg, máskor a közösségi élet csupán annyit jelent, hogy valaki kipakol egy-egy posztot. Ez a felfokozott digitális jelenlét és a karanténlét kettőse hozott néhány kifejezetten szokatlan trendet. Maguk az ötletek egyébként nem is annyira izgalmasak, attól válnak érdekessé, hogy világszerte felkapták őket. Valószínűleg ebben közrejátszik az is, hogy az eddig megszokott világ teljesen kifordult magából, átkerültek a hangsúlyok, az emberek pedig próbálnak kezdeni magukkal valamit, amíg kényszerűen otthon vannak. A divathullámok között van olyan, amit a szükség szült, olyan, ami még akár hasznos is lehet, meg persze egy rakás olyan is, ami azért szórakoztató, mert az égvilágon semmi értelme.

Védőmaszk-dili

Itt nem arra gondolunk, hogy mindenki hordja, kell-e, kötelező-e. Hanem arra, hogy mivel lassanként az alap „ruhatár" része lesz, sokan megadják a módját. Nem mindegy a szín, az anyag, vagy a díszítés sem. Míg nagyon sokan tökéletesen jól elvannak az alapdarabokkal, mások komoly divatőrületet csavarnak a téma köré.

A maszkból lassan divatcikk váltForrás: More Than Production/Shutterstock

Az, hogy mindenféle színnel és mintával lehet kapni, vagy épp készíteni, az egy dolog, de rengeteg ötlet van mindezek fölött a strasszos verziótól a csipkés változatig. 

Dalgona kávé

Fantasztikus karriert futott be néhány nap alatt a habos kávé, amiért úgy tűnik, hogy az egész világ megőrül. Minden tele van vele, mindenki ezt fényképezi, variálja és issza. Maga az alapötlet egyébként Dél-Koreából származik, és egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, ehhez jön, hogy nagyon fotogén kávéról van szó, ráadásul még lágy és finom is, úgyhogy talán nem akkora csoda, hogy miért harapott rá szinte mindenki.

Látványos, finom és még elkészíteni is könnyűForrás: Jennifer Gauld/Shutterstock

Az alaprecept szerint kell hozzá 2 kanál instant kávépor, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál forró víz és egy csésze tehéntej vagy növényi tej. Ha valaki szeretné, meg lehet bolondítani például fahéjjal is. Az elkészítés is csak annyiból áll, hogy a tej kivételével mindent össze kell habosítani egy robotgéppel, aztán az így keletkezett habot rákanalazni egy pohár tej tetejére. Persze el lehet készíteni bögrében is, csakhogy az üvegfalú pohárban tízszer olyan mutatós lesz az ital.

Kopasz fej, Rumcájsz szakáll

A karantén nem kedvez azoknak, akik amúgy hetente járnak fodrászhoz, illetve most már senkinek, aki 4-6 hetente azért igazíttat valamit a haján, netalán az arcszőrzetén - férfiak esetében. Akinek kimondottan hosszú haja van, vagy esetleg amúgy is növeszti, azt valószínűleg nem borítja ki ez a dolog, de a rövidebb, gyakrabban fazonírozott hajak azért megsínylik a karantént.

Sokan választják a legegyszerűbb megoldástForrás: sasha2109/Shutterstock

A férfiakat két irányból érinti a téma, és, ahogy az a neten terjedő képekről is látszik, elég gyors válasz született a problémára. Mert egyrészt azt lehet látni, hogy a legtöbben nem sokat vacakolnak, hanem nekimennek frizurájuknak a hajnyíró géppel, aztán jól elvannak a pár milliméteres frizurával. Erre rengeteg példa van, a hírességek is posztolják az új sérót, többek között például David Beckham is kirakott egy ilyen képet az Instagramra. A másik irány pedig az, ha valaki nem vágja a szőrt, hanem növeszti, csakhogy a férfiak általában nem a hajukat, hanem a szakállukat növesztik most bozontosra.

Mindenki hagymát nevel

Fura módon nagyon sokan rákaptak a növénynevelgetésre az ablakban. És itt most nem arra gondolunk, hogy valaki virágokat, vagy esetleg fűszernövényeket locsolgat napi szinten. Nem, valamiért annak van divatja, hogy mindenki újhagymát hajtat. Ez az ötlet nem újkeletű, mégis, valamiért most lépten-nyomon posztolnak az emberek arról, hogy miként növekszik növénykéjük.

Vöröshagymával is el lehet játszani a dolgotForrás: Natalia Ruedisueli/Shutterstock

A trükk nem bonyolult: kell hozzá néhány zöldhagyma-vég, amelyeket egy pohár vízbe kell beletenni. Néhány centit azért meg kell hagyni a hagymákból, hogy működjön a dolog, illetve az is fontos, hogy a pici gyökérvég még rajta legyen a hagyma végén. És körülbelül ennyi. Naponta kell neki vizet adni, aztán békén lehet hagyni, és figyelni a növekedését.

A bulinak soha nincs vége

Ha nem lehet elmenni otthonról, hát akkor otthon kell mulatni. De nem ám úgy, hogy valaki benyakal élete párjával egy-két üveg bort, miközben a háttérben ordít valamilyen zene. Persze ez sem rossz, de a feltételek nem mindenkinél adottak. A szociális éhség csillapítására találta fel a Jóisten az online bulikat, amelyek most ezerrel pörögnek.

Buliba most is lehet menni, csak kicsit másképpForrás: BlurryMe/Shutterstock

A Zoom party lényegét tekintve egyáltalán nem bonyolult, csak az kell hozzá, hogy a különböző helyeken lévő emberek egyszerre jelentkezzenek be. Meg lehet ünnepelni így egy szülinapot is, lehet bulit szervezni a haverokkal, de akár idegenekkel is lehet találkozni, attól függően, hogy ki hogyan szervezi a dolgokat. Lehet persze csavarni is a dolgon, és mondjuk karaoke bulit összedobni, ebben az esetben viszont nem árt használni a Watch2Gether oldalt, ami azt teszi lehetővé, hogy az összes jelenlévő egyszerre láthassa ugyanazt a videót, például ebben az esetben egy karaoke videót a YouTube-ról.

Sütés, sütés, sütés

Ez egy pont, ami talán teljesen természetes módon érte utol a legtöbb karanténban lévő embert. És ennek nemcsak ahhoz van köze, hogy ritkábban járunk el boltba, vagy némelyek esetleg soha, mert rendeléssel oldják meg az ügyet, hanem ahhoz is, hogy az ember valahogy nagyobb biztonságban érzi magát attól, hogy megtanul egy alapvető dolgot, azaz kenyeret sütni. Merthogy ez is egy olyan trend, amit nemigen lehet mostanában megkerülni. Nagyon sokan és nagyon sokféle kenyeret sütnek. Ez alap.

Friss, házi kenyérrel - és virággal-, a szeretteinket mindig meglephetjükForrás: KIRAYONAK YULIYA/Shutterstock

És ehhez jött még két kisebb, de még mindig jól látható divathullám, bár ezek inkább külföldön hódítanak. Mégpedig a banánkenyér és a fahájas csiga sütése, mintha hirtelen az egész nyugati társadalom ugyanazt szeretné enni reggelire. Semmi gond, ez egy hasznos, jó illatokkal és teli gyomorral együtt járó divathullám, és ennek tudatásban talán azon sem lepődünk meg annyira, hogy miért téma állandóan, hogy kapható-e a boltban liszt – vagy még inkább az élesztő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek