30 év után ismét lehet hajózni a Baja–Bezdán-csatornán

A nyáron ismét lehet hajókázni a Baja–Bezdán-csatornán, amely egy természeti rezervátumot is magába foglal. A hajózási lehetőséget két zsilip kiépítése eredményezte, ami a Magyarország és Szerbiai közötti, határon átnyúló IPA-program keretében valósult meg.

Gyönyörű a természet a Bezdánnál található Duna-Tisza-Duna csatorna menténForrás: Shutterstock / Készítette: ivicagmc

A szerb oldalon található, bezdáni Ferenc József-zsilip a műszaki és hidromechanikai állapota miatt régóta nem volt használható, de fontos létesítménynek számít a Duna–Tisza–Duna-csatorna mentén, ezért ideje volt ismét működőképessé tenni. 

Csakugyan fontos szerepe van a Sebesfoki-zsilipnek, amely vízduzzasztó ipari létesítményként a hajózást biztosította, és az egyedüli árufuvarozási lehetőséget jelentette a térségben.

Mivel a zsilipek körüli munkálatok a tervezettnél előbb befejeződtek, így a turista- és teherhajók hamarosan teljesen biztonságosan használhatják ezt a vízi utat.  

A zsilipek növelik majd a Bajai-csatorna vízelvezető képességét, lecsapolási hatékonyságát, lehetőséget teremtenek a hajók átkelésére a Dunából a Baja–Bezdán-csatornába, amely az idegenforgalom fejlődését is segíti majd.

A csatorna a Felső-Duna mente természeti rezervátumnak a kiemelten védett területe. Hamarosan a természetkedvelő turisták is meglátogathatják ezt a vidéket - tudtuk meg a vajdasági Magyar Szó napilap híréből.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek