Harminchét éve nem láttak ilyen fiókákat a szakemberek

Albínó örvös légykapók keltek ki a Pilisben; a szakemberek 1982 óta tartó vizsgálataik során először találtak pigmenthiányos légykapófiókákat. A vizsgált terület egyik fészkében nevelkedő öt fiókából kettő volt pigmenthiányos, a másik három fióka barnás színezetű tollazattal rendelkezett - olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

Örvös légykapó - ezzel a színezettel is könnyű prédának tűnikForrás: Andrej Chudý / wikipedia.org

A Szentendrei Erdészet területén lévő Málnás-hegyen hosszú idő óta folynak az erdőhöz kötődő madarakat célzó kutatások. A vizsgálatokhoz kihelyezett mintegy nyolcszáz költőodú segítségével minden évben nyomon követhető a madarak költése. A madarak populációja a Pilisi Parkerdő területén Európában szinte egyedülálló.

A magyarországi bükkösök és gyertyános-tölgyesek egyik legjellemzőbb odúköltője az örvös légykapó. A fehér egyedek általában sokkal feltűnőbbek az őket tápláléknak tekintő ragadozók számára is, ezért könnyebben válhatnak zsákmánnyá. Ezért az albínó utódokat a szülők hátrányban részesíthetik a táplálék elosztásakor a megszokottól eltérő megjelenésük miatt. A madár hazai populációja stabilnak mondható, azonban több országban is csökkenő tendenciát mutat az egyedszáma. A faj az Európai Unióban védett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek