2022-től modern mozdonyokkal gyorsít a MÁV

Jelentősen javul a nemzetközi és a minőségi távolsági, azaz a főváros és a megyeszékhelyek összeköttetését biztosító vasúti közlekedés szolgáltatási színvonala annak a 115 darab modern villanymozdonynak köszönhetően, amelyek megvásárlása érdekében közbeszerzési eljárást indított a MÁV-START. Az első új mozdonyok legkorábban 2022 első felében állhatnak forgalomba – írja sajtóközleményében MÁV Magyar Államvasutak Zrt.

A fotó illusztrációForrás: Martin Winkler/Pixabay

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé válik, hogy a vasúttársaság a mai kihívásoknak és a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő járműveket szerezzen be. A felújított fővonalakon az eddigieknél jóval nagyobb sebesség elérésére képes, fejlett vontatójárművek az eljutási idők csökkenésével várhatóan jelentősen növelik a vasút versenyképességét.

Az új mozdonyoknak 200 km/h-ás sebességre kell alkalmasnak lenniük, a belföldi igények kiszolgálása mellett egy részüket nemzetközi vonalakon, például Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában közlekedtetnék.

A 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony és az üzemben tartásukhoz szükséges eszközpark beszerzésével lehetővé válik a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállomány megújítása. A MÁV-START elsősorban az elöregedett, 120 km/h-ás maximális sebességű villamos mozdonyokat tervezi kiváltani az új, a technika mai színvonalának megfelelő, korszerű, nagy teljesítményű mozdonyokkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek