Rengeteg kisállat született idén a Budapesti Állatkertben

„Állati jó" éve volt az Budapesti Állatkertnek, és persze a városligeti intézményt felkereső látogatóknak is. A 2019-es évben a közönség elsőszámú új kedvence a Cápasuli volt, de a Holnemvolt Várat és a Sünispotályt is nagyon megszerette a közönség. Ráadásul különösen sok kisállat  született. 

Budapesti állatkertForrás: Martin Belam/Wikipedia

Új látványosságok

A 2019-es év legfontosabb újdonsága a Cápasuli. A létesítmény ugyan még 2018 utolsó napjaiban nyílt meg, de ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a legtöbb látogató először a most véget érő évben találkozott először ezzel a látványossággal. A Cápasuliban az ifjú cápák a közönség szeme láttára cseperednek. A hatféle cápa mellett a Cápasuli egymillió liternyi tengervizében rájákat és különféle rajhalakat is megcsodálhatnak a látogatók. Különösen népszerű a látványetetés, amelynek során a gondozók könnyűbúvár öltözetben merülnek az állatok közé. Még azt is meg lehet nézni, hogy hogyan tanítják, tréningezik a gondozók a tengeri ragadozókat.

Kisállatok sokasága

A 2019-as évben született vagy kelt kisállatok közül a hangyászsün bébi kikelése volt szakmai szempontból a legnagyobb szenzáció. Nem véletlen a kikelés szó használata, ugyanis a hangyászsünök a tojásrakó emlősök közé tartoznak. A hangyászsünök sikeres állatkerti szaporodása még Ausztráliában – tehát a szóban forgó állatok őshazájában – is különleges szakmai eredménynek számít. 

Hangyászsün, a fotó illusztrációForrás: Benjamin Davies/Pixabay

A hangyászsünhöz hasonlóan a vombatok sikeres szaporítása is világra szóló eredménynek számít.
A Bennett-kenguruk és a rókakuzuk is 2018 végén születtek. Ismét szaporodtak a tatuk közé tartozó matakók: a jövevény a Taco nevet kapta. A veszélyeztetett fajnak számító ázsiai vadkutyáknál pedig három anya összesen 11 kölyköt nevelt a közönség és az állatkerti szakemberek nagy örömére. Gyermekáldás volt az éji majmoknál és a nagy maráknál is, a vízidisznók és a muntyákszarvasok pedig az év során többször is utódoknak adtak életet.
Épp csak elkezdődött a tavasz, amikor már fiókákat nevelő kormoránok sokaságát figyelhette meg a közönség az állatkerti Nagy-tónál. Aztán a flamingóknál keltek ki sorra a fiókák, sőt, még az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál is gyermekáldás volt.

Érdemes volt figyelni, hogyan cseperednek hétről hétre a koronásdaru pár, Mami és Papi idei fiókái, vagy hogy miként óvják a szülők a kis kínai törpefürjeket, illetve a kaliforniai kontyosfürj csibéket.
Természetesen a hüllőknél is sok helyen volt szaporulat. A legnagyobb érdeklődés alighanem a tigrispitonokat kísérte. A Holnemvolt Várban látható háziállatoknál sem volt hiány a gyermekáldásban. Így az év során az Állatkert a bárányok és gidák születéséről, a minnesotai törpesertéseknél és a mangalicáknál világra jött kismalacokról, és persze a magyartarka kisbociról is beszámolhatott.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek