Élje át a régi királyi karácsonyok hangulatát a Budavári Palotában

Erzsébet királyné pont szenteste, 1837. december 24-én, este 10 óra 43 perckor, egy vasárnapi napon született. Egy foggal a szájában jött világra, mely a hagyomány szerint kivételes szerencsét jövendölt számára. A királyi család 1867. után számos karácsonyt Gödöllőn töltött, az azt követő óévi, újévi időszakban pedig általában Budán tartózkodott - írja a Régi karácsonyok a Budavári Palotában eseményének Facebook-oldala.

A Budavári Palota - illusztrációForrás: Vined/pixabay.com

A Budavári Palota épületei körül sétálva megtudhatjuk, hogy milyen volt a királyi család egy karácsony estéje Budán, a palotában, hogy tudósítottak a lapok a királyi pár, a trónörökös pár, és Mária Valéria érkezéséről, milyenek voltak a Habsburgok ajándékozási és fenyőfa állítási szokásai és az újévi fogadások.

Az uralkodócsalád megjelenésével a napilapok is sűrűbben írtak a királyi udvari lak átépítésének, bővítésének szükségességéről, a trónörökös pár és udvartartása lakosztályainak kialakításáról, majd az építkezési munkálatok megkezdéséről. Ezeket felelevenítve megjelenik majd a századfordulós Várhegy képe, a palota berendezése is.

Megtudhatjuk milyen volt a karácsony az Andrássyaknál, József nádor unokájának, József Ágost főhercegnek és családjának karácsony estéje, emellett hallhatunk IV. Károly 1916. évi koronázásáról, a 30-as évek testőrkarácsonyairól, és arról is, hogy élték meg 1944. karácsonyát a budavári palota lakói.

A séta a Szent György térről indul, a résztvevők a Habsburg-kapu előtt találkoznak december 8-án 10-kor, 15-én pedig 9.30-kor. A séta időtartama két óra, a belépő felnőtteknek 3500Ft, nyugdíjasoknak 3100Ft, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft, 6 éven aluli gyerekeknek pedig ingyenes. Bővebb információk az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek