Veszprém már hivatalosan is a zene városa

Az UNESCO, az ENSZ párizsi székhelyű Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 66 településnek adományozott Kreatív város címet, köztük a 2023-as év Európai Kulturális Fővárosának, Veszprémnek, amely 2019. október 30-tól A zene városa - írja a papageno.hu.

Forrás: Niek Verlaan/pixabay.com

Az UNESCO Kreatív városai olyan innovatív megoldások és ötletek laboratóriumai, amelyek innovatív gondolkodással és tettekkel járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, amelynek előnyeit a városok lakói közvetlenül élvezhetik. Az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay úgy fogalmazott, „ezek a városok, legyenek a világ bármely pontján, a kultúrát stratégiai pillérnek, nem pedig valami járulékos dolognak tekintik, ami politikai és szociális innovációval jár együtt, és különösen fontos a fiatal generációk számára."

A 66 új településsel 246 Kreatív város van világszerte, amelyek a kultúra különböző területeire (zene, irodalom, gasztronómia, design, népművészet és kézművesipar, film) specializálódtak. A zene új városai Veszprém mellett Ambon (Indonézia), Essaouira (Marokkó), Havanna (Kuba), Kırşehir (Törökország), Leira (Portugália), Lliria (Spanyolország), Metz (Franciaország), Ramallah (Palesztína), Sanandaj (Irán), Santo Domingo (Dominikai Köztársaság), Valledupar (Kolumbia), Valparaíso (Chile), Vranje (Szerbia).

Veszprémben olyan jelentős klasszikus zenei és jazzeseményeket rendeznek, mint az Auer Fesztivál vagy a VeszprémFest, amelyre 2018-ban tért vissza az opera, de otthont adnak kórustalálkozónak, a Rátonyi Róbert Operettfesztivál eseményeinek és az Utcazene Fesztiválnak is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek