Megkezdték a legnagyobb magyar luxusgőzös kimentését

A legnagyobb magyar gőzhajó, a Szőke Tisza a kétezres évek elején került a Szeged melletti tápéi öbölbe, ahol 2012-ben elsüllyedt. Megmentésére létrehozták a Hajózásért Alapítványt, mely a KÉSZ Csoportot és a hozzá tartozó MA-HARD Vízépítő Kft-t bízta meg a gőzös kiemelésével. A mentőakciót október elején kezdték meg, a hajót felhozták a vízfelszínre és a parthoz vontatták, a kiemelést még tél előtt elvégzik, azután kezdik meg a kárfelmérést - derül ki az erről szóló közleményből.

A Szőke Tisza 1980-banForrás: Takkk/wikipedia.org

A hajó kiemelésére több szakértő is tett már javaslatot az elmúlt években, de senki sem tudta garantálni, hogy a gőzöst épségben kiemeli. Idén október 5-én a rendkívül alacsony vízállás lehetővé tette, hogy a szakemberek hozzákezdjenek a hajó kimentéséhez. Egyelőre nem tudják, hogy milyen állapotban sikerül, vagy egyáltalán sikerül-e egészben kiemelni a partra a 200-250 tonnás hajótörzset.

A Szőke Tisza víz feletti részét még az Alapítvány tulajdonába kerülése előtt szinte teljesen szétdarabolták, ellopták. A szakemberek szerint viszont az, hogy a gőzös ennyi viszontagság után még mindig úszik, már most bizonyítja, hogy kivételes alkotásról van szó, mely megérdemli, hogy mindent megtegyenek a megmentéséért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek