A régi kelenföldi pályaudvar újra olyan lesz, mint fénykorában

Mivel jelenleg nincs Budapesten működő közlekedési múzeum, ezért létrehoznak egyet a kelenföldi vasútállomás 130 éves épületében. Bár a nagy Közlekedési Múzeum tervei már elkészültek, a kivitelezés még évekig fog tartani, ezért szükségessé vált egy új helyszín kialakítása.

A kelenföldi vasútállomás egy 1903-ból származó képeslaponForrás: Wikipédia

A kelenföldi vasútállomás veszélyeztetett műemlék, mely utasforgalmi funkcióit már elvesztette – mivel szerepét a 4-es metró építésekor átvette a föld alatt kialakított új infrastruktúra. A pályaudvar egyébként 1884-ből származik és 2011-ben kapott műemléki védettséget. Ennek ellenére az állapota évek óta romlik, a tető például beázik, a mennyezetet pedig aládúcolták.

A tervek szerint az épületet eredeti külseje szerint újítják majd fel, körülbelül 100 millió forintos beruházással. Belsejében az ország legnagyobb alapterületű vasúti terepasztala kapna helyet, benne számos egyedi, magyar gyártású jármű (például gőzmozdonyok, Árpád sínautóbusz, Stadler motorvonatok) méretarányos, pontos, működőképes modelljével, írja az Index.

Szeretnék korhűen helyreállítani az előcsarnoki jegypénztárat, illetve kialakítanak egy, a vasúti múltat idéző éttermet is. A vasúttörténeti kiállítás a magyar vasúthálózatról mesél majd – 1846-tól napjainkig -, de bemutatja a múzeum értékes vasútmodell-gyűjteményének egy részét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek