Új és nagyon ritka lakói lettek a budapesti Krokodilháznak

A közönség szeme láttára nőnek majd meg a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb lakói, vagyis az a frissen érkezett öt kubai krokodil, amik még csak két évesek, így testhosszuk sem sokkal haladja meg a fél métert. Az elkövetkező években az érdeklődők láthatják majd a rombuszkrokodilnak is nevezett állatok folyamatos gyarapodását, és azt, ahogy idővel kétméteresnél is nagyobbra nőnek.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook.com

Egyelőre inkább aranyos, semmint félelmetes a megjelenésük, bár egy ekkora krokodil is támadhat, ha fenyegetve érzi magát – olvasható az Állatkert közleményében. Otthonukat a Nagy-tó partján álló Krokodilházban rendezték be. Itt láthatják őket a látogatók is.

A rombuszkrokodil (Crocodylus rhombifer) a legkisebb elterjedési területű, és az egyik leginkább fenyegetett krokodilfaj, amely ennek megfelelően sokkal ritkább, mint például a pápaszemes kajmán, a nílusi krokodil, vagy éppen a mississippi aligátor, amelyek viszonylag gyakori lakói az állatkerteknek is. Vadon élő kubai krokodilok ma már csak a kubai Zapata-félsziget mocsárvilágában, illetve az ugyancsak Kubához tartozó Ifjúság-szigeten fordulnak elő. Eredetileg a vadászat miatt ritkultak meg, ma pedig a viszonylag szűk elterjedés rontja az állomány túlélési esélyeit.

Méretét tekintve közepes termetűnek mondható, a kifejlett állatok hossza általában 2-3,5 méter, de egyes feljegyzések szerint a múltban ennél nagyobb példányokat is megfigyeltek. Méretéhez képest eléggé agresszívnek számít. A természetben a fiatal állatok általában halakon és puhatestűeken élnek, a nagyobbak pedig a halak mellett előszeretettel fogyasztanak teknősöket is. Fogazatuk valamelyest idomult is ehhez a táplálékhoz, mert amíg az elülső fogak inkább hegyesek, és a zsákmány csúszásmentes megragadására szolgálnak, a hátrébb lévő fogak valamivel tompábbak, így ideálisak a teknősök páncéljának összeroppantására. Jelenleg – a nemrég érkezett kubai krokodilok mellett – még egy krokodilfajjal, a mississippi vagy csukaorrú aligátorral találkozhatnak a városligeti intézmény látogatói.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek