Érdekli hogyan kell játszani a pétanque-ot?

A Magyar Pétanque Szövetség (MAPESZ) megalakulásának 30 éves évfordulóján jubileumi Grand Prix pétanque duplett versenyt rendez a budapesti Kincsem Parkban.

Az 1989-ben alakult MAPESZ tájékoztatása szerint a GP sztárvendégei a belga világbajnok Claudy Weibel és Noel Kempeneers holland Eb-bronzérmes játékos lesznek, emellett indul a sportág valamennyi hazai szereplője.

A játék Franciaországból eredForrás: Iakov Filimonov/Shutterstock

A főként a Mediterráneum térségében ismert pétanque-ot leginkább parkokban és tengerpartokon játsszák. A MAPESZ honlapjának ismertetője szerint a francia eredetű golyósjáték űzhető egyéniben, párosban - fejenként három golyóval -, illetve háromfős csapatban fejenként két golyóval.

A mérkőzések menetekből állnak, a cél az, hogy a csapatok saját golyóikat közelebb jutassák a célgolyóhoz (öcsi), mint az ellenfél. Ezt közelítő dobással vagy az ellenfél golyójának kilövésével tehetik meg, mindig az a csapat dob, amelynek a golyója rosszabb pozícióban van. Egy menet végén az a csapat kap pontot, amelynek a golyói közelebb vannak az öcsihez. A mérkőzést az nyeri, aki előbb eléri a 13 pontot. A versenyeket az erre a célra kialakított 12-14 méter hosszú, 3-4 méter széles pályákon rendezik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek