Elrajtolt az 51. Kékszalag, viharokra is számítaniuk kell a vitorlásoknak

Légvonalban több mint 150 kilométer vár a vízen arra az 559 nevezett hajóre amelyek 2019. július 18-án reggel elrajtoltak Balatonfüredről, az 51. Kékszalag Nagydíj versenyén. Az elmúlt öt évben a Kékszalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot. Az időrekord pedig 7 óra 13 perc, amit az Opel Fifty-Fifty tart. Ha az idei versenyen megfelelő szél lesz, akkor akár megdőlhet ez a rekord - olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség sajtóközleményében.

Az első helyen befutó Racing Django kormányosa Petrényi ZoltánForrás: Cserta Gabor / MVSZ / Facebook.com

A Kékszalag ma már nem csak a vitorlázásért rajongók állandó programja, a turisták és a hajók szerelmesei is sokan látogatják az eseményt. Ez pedig azért lehet, mert az elmúlt években sok olyan több évtizede épült klasszikus hajót láthatnak itt az érdeklődők, amik megújult állapotban rendeszeresen indulnak a Kékszalagon. 

A 2019. július 18-tól 20-ig tartó vitorlásversenyen az indulóknak  a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell megtenniük. Az elmúlt öt év győztesei átlagosan 11 óra 8 perc alatt tették meg ezt az utat. De a rekordidőt 2014-ben érte el a Józsa Márton kormányozta Opel Fifty-Fifty. Az abszolút értékelés alapján a többtestű hajók lesznek az élmezőnyben, de emellett több mint 30 hajóosztály tagjai önálló versenyt vívnak egymással.

Forrás: Kékszalag / Facebook.com

A Kékszalag Facebook-on is elérhető legutolsó helyeztjelentése alapján a siófoki bójafordulónál a New Balck Jack siklott az első helyen, ezt követte az Opel Fifty-Fifty, majd a Prevital, a Nanushka BMW Wallis és végül az RSM2. De ha ennél is pontosabb adatokra kíváncsiak érdemes a hajókat a Kwindoo trackingen keresztül követni.

A legfrissebb péntek esti hírek szerint, amit a szervezők közöltek a verseny honlapján, a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django haladt át elsőként az 51. Kékszalag Nagydíj balatonfüredi célvonalán. Bár a szél nagyon gyenge volt, a Racing Django pénteken hajnali fél egy után pár perccel ért célba. A győztes hajó legénységének további tagjai Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence és Pénzes Botond Kristóf voltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek