A legtermészetbarátabb kártevőirtók új fészkeket kapnak

A már kihelyezett vércseládákat egyre több madár fedezi fel, néhányban már fiókákat is nevelnek a vércsék – olvasható az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság oldalán. A program azért indult el, mert bár a vörös vércse a rágcsálók egyik leghatékonyabb természetes ellensége, azt is tudni kell róla, hogy nem épít fészek, más madarak, főleg a varjúfélék gallyfészkeit foglalja el a költés idején. Ha ezek nem elérhetőek – például a megfelelő fák hiánya miatt – akkor a vércsék megtelepedése is elmarad. Azonban a tapasztalatok szerint szívesen beköltöznek a speciálisan számukra kifejlesztett mesterséges költőládákba, ahol jellemzően 3-5 fiókát nevelnek.

Forrás: Wikipedia.org / Aelwyn CC BY-SA 3.0

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a nyugati országrészben is minél nagyobb számban telepedjen meg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár. Az általuk kihirdetett vércsevédelmi akció ideje alatt olyan vállalkozások és magánszemélyek jelentkezését várják, akik elkötelezettek Vas megye madárvilága iránt és szívesen adományoznának fészkelőhelyet a vércsék számára.

Az Adj otthont egy vércsecsaládnak! elnevezésű akciót a nemzeti park természetvédelmi szakemberei koordinálják: megszervezik a költőládák gyártását, kiválasztják a legmegfelelőbb vércse-élőhelyeket, segítik a műfészkek kihelyezését, majd figyelemmel kísérik a vércsék fészekfoglalását, a költések eredményességét.

Egy fém költőláda gyártási költsége 20.000 forint. Egy láda előállításának finanszírozásával legalább 25 évre biztonságos fészkelőhelyet adományozhatnak egy vércsedinasztia számára, ami ez idő alatt akár 100 fiókát is felnevelhet. A jelentkezési feltételeket és címeket az igazgatóság oldalán találják. Jelentkezni 2019. augusztus 31-ig lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek