Természetvédelmi terület lett a Rákos-patak melletti apró tó

Sőt, két új területet is védetté nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés 2019. július 1. napjával, így a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett – írja oldalán a Budapest főváros weboldala.

Felsőrákosi-tóForrás: budapest.hu

Az egyik egyik helyszín tehát Kőbányán található, és egészen pontosan a Rákos-patak menti kis tavat jelöli. A természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított helynek a hosszútávú megőrzése a főváros szerint már csak azért is indokolt, mert a Felsőrákosi-tó egész évben vízzel teli, fontos élőhely, illetve az egyetlen ismert fővárosi előfordulási helye egy ritka halfajnak, a fokozottan védett lápi pócnak.

Szilas-tóForrás: budapest.hu

A másik ilyen helyszín már a XV. kerületben, közvetlenül az M3 autópálya mellett található, amelyben a tó és az ott elterülő erdő számít meghatározó tájképi és természeti értéknek. A Szilas-tó természetvédelmi terület néven védetté nyilvánított hely rendkívül gazdag élővilágnak, számos védett növény- és állatfajnak az élőhelye, többek között ill él egy ritkaságnak számító, nagy genetikai tisztaságú kárász állomány is – teszi hozzá a főváros önkormányzatának weboldala.

A későbbiekben mindkét területen szabadon látogatható, természetismereti tanösvényeket is kialakítanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek