Különleges helyen folytatódik a Beethoven-estek hagyománya

Folytatódik a hagyomány, miszerint a Nemzeti Filharmonikusok a martonvásári Brunszvik-kastély parkjában idén nyáron is megszólaltatják Beethoven életművének legszebb és legkülönlegesebb darabjait.

Forrás: Martonvásár 2018@MNF_Máté Péter

Az idei Beethoven-estek nyitókoncertjét 2019. július 13-ra tervezik (esőnap: július 14.). A 19 órakor kezdődő koncert az Ah! perfido kezdetű koncertáriával nyit majd, amit Beethoven huszonhat évesen komponált. A több szakaszból álló művet Szakács Ildikó, a Magyar Állami Operaház szopránénekese szólaltatja meg. Az este következő darabja a IV. szimfónia lesz, melynek egyes tételei a fény és az árnyék, a dallam és a ritmus, illetve a kemény akkordok küzdelmének kettősségére épülnek.

A koncert második felében Beethoven formabontó műve, a Karfantázia csendül fel Ránki Fülöp és a
Nemzeti Énekkar közreműködésével, Somos Csaba karigazgató vezényletével. A rögtönzés hatását keltő zongoraszólót – a bemutatón a szerző valóban improvizált – a zongora és a zenekar párbeszéde követi, majd belép az énekkar is. A darab utolsó szakaszának zenei anyagát az 1794-95-ben komponált Viszontszerelemnek az Örömóda dallamával rokonítható témája uralja – olvasható az eseményről szóló sajtóközleményben.

A következő koncertre 2019. július 20-án szombaton, az utolsóra pedig 2019. július 27-én kerül sor. Az előadásokra a jegy.hu oldalán keresztül lehet jegyet vásárolni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek