Több százezer rózsával vonulnak fel a hétvégén Szőreg utcáin

A rózsa hazájában, Szőregen a termesztők minden év júniusában három napon keresztül is megünneplik Európa-szerte híres virágaikat. Ezen a három napon virágdíszbe öltöztetik a település utcáit és tereit, bárki betekinthet a rózsatermesztők mindennapjaiba, megismerheti a Szőreg környéki rózsaföldeket és a földeken folyó munkát. De bemehetnek hazánk első Rózsamúzeumába is, amely a jelenlegi termelési módszerek és eszközök mellett az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket is bemutatja.

Forrás: Szőregi Rózsaünnep / Facebook

A rózsás menethez ma már görkorisok is csatlakoznak

A Szőregi Rózsaünnep legnagyobb látványosságának azonban a szombat délutánra tervezett karneváli felvonulás ígérkezik, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig a település utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok és tűzijáték szórakoztatja a vendégeket.

A legelső ilyen ünnepet 1999-ben tartották, akkor a környékbeli települések lakói előtt vonult fel ez a rózsás menet. Az elmúlt években azonban a falunap országos és határon is átnyúló ismertségű rendezvénnyé nőtte ki magát. A programokat azóta minden évben helyi népdalkörök, táncegyüttesek és számos előadó színesíti, miközben a közel félszáz jármű mellett gyalogosok, görkorcsolyások és biciklisek is részesei az ünnepi menetnek.

Forrás: Szőregi Rózsaünnep / Facebook

Túrázzanak a rózsatáblák között!

A rózsakiállításon kiállított több ezer rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat. A felvonulás mellett hasonlóan népszerű program a rózsaföldek látogatása, ahol teljes pompájukban mutatják meg magukat a több százezer virágzó rózsatőből álló táblák. A rózsaföldek látogatására szombaton 9.30-tól fél óránként ingyenes autóbuszjáratok indulnak a szőregi Hősök teréről, az utazás kb. 20 percet vesz igénybe, az utolsó járat 15.30-kor indul. A rózsaföldekről 10 órától félóránként indul vissza busz a Hősök terére, az utolsó 16 órakor.

Forrás: Szőregi Rózsaünnep / Facebook

A szervezett buszos látogatások mellett persze, egyénileg is fel lehet fedezni ezeket a rózsaföldeket. Június 21. és 23. között tehát irány Szőreg! A programokról bővebben az esemény weboldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek