Gyönyörű násztáncba kezdtek a kérészek a Bodrogon

Ahogy az várható volt, az áradás levonultával és a víz felmelegedésével elindult a tiszavirágzás – írta Facebook-oldalán a Bodrogzug-Vízitúra csoport Facebook-oldala, amely posztolta is az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai által a Bodrogon készített június 13-i előrajzást megörökítő videót. Ezzel pedig meg is nyitotta a 2019-ben is sokak által várt tiszavirágzás időszakát.

Az egész világon ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin látható a kérészfaj, vagyis a tiszavirág nászrepülése. És talán néhány órán belül belül ez a gyönyörű természeti jelenség már nemcsak a Bodrogon, hanem a szőke Tisza szakaszain is megjelenik majd.

Amikor csúcsához érik a tiszavirágzás, ezrével lehet látni kérészeket repülni a víz felett jellemzően napnyugta előtt. Ilyenkor aztán kisebb tömeg gyűlik össze a folyóparton, a stégeken, a folyón úszó ladikokban és hajókon, hogy megfigyelhessék az egészen rövid ideig tartó természeti jelenséget.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Mindeközben a Hortobágyi Nemzeti Park idén is meghirdeti tiszavirág-rajzást megfigyelő hajós és gyalogos túráit, amelyek részleteire egyelőre még várni kell ugyan, de érdemes a weboldalukat sűrűbben figyelni, mert oda írják ki a túrák aktuális időpontjait és pontos helyszíneit. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek