A kőkortól Rákóczi koráig találtak leleteket Salgótarjánnál

Régóta várhattak a régészek erre a pillanatra: végre elkezdődtek az ásatások és alapkutatások a salgótarjáni Baglyas-kő váránál – közölte a Bükki Nemzeti Park hétfőn. A hegytetőn hajdanán egy Árpád-kori vár terpeszkedett, de ezt már csak írásos forrásokból tudjuk, Most viszont egy Szlovákiával közös program keretében több is kiderülhet.

Baglyas-kő egyik lelete.Forrás: Bükki Nemzeti Park

A salgótarjáni Dornyay Múzeum vezette ásatások előtt ún. roncsolásmentes vizsgálatokat is elvégeztek lézerrel (LiDAR), drónnal, talajradarral és fémkeresővel. Négy feltárási szelvényt jelöltek ki ott, ahol leletek lehetnek.

Sikerült feltárni aztán az 1200-as években épült vár kettős védelmi vonalának egy-egy részletét. A forrásokból annyit lehetett tudni, hogy a Baglyas-kő az 1300-as évek elején került a Kacsics nemzetségtől a kiskirály Csák Mátéhoz. Miután Csákot elverték Károly Róbert király hadai, a várat feladta.

Baglyas-kő egy régi metszeten.Forrás: Bükki Nemzeti Park

Az azonban meg kellett, hogy maradjon, hisz a fémkeresős vizsgálat kimutatott huszita időszaki, illetve a tragikus mohácsi csata utáni leleteket is. Végül a 13-17. század között minden évszázadból előkerült valami, így valószínű, hogy a várat még a török és a Rákóczi-féle harcokban is igénybe vették.

Mindemellett őskori leleteket is találtak, például 3 kemencét, 3 cölöphelyet és egy gödröt is, tehát itt település létezhetett. Kerámiatörmeléket is találtak, ami szerint több kultúra is megtelepedhetett itt az őskorban, az újkőkortól a késő bronzkorig.

A lényeg, hogy a talált tárgyakat a vizsgálatok elvégzése és azok konzerválása után kiállítják majd a Baglyaskő Látogatóközpontban.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek