Ide utazzanak húsvétkor: tuti programok Noszvajtól Pozsonyig

Húsvét vasárnap és hétfő különleges helyet foglal el az emberek szívében. Bár a tavasz első hivatalos napja már jócskán odébb van; ez a két nap mégis az újjászületésről, a megújulásról szól. Ha megnézzük, szinte az összes országos és határainkon túli program arra bíztat, hogy testben és lélekben is megfiatalodjunk egy kicsit. Hogy önfeledten élvezni tudjuk a csibe-, bárány- és nyuszisimogatást, a vödörrel locsolást, a bábelőadásokat és a foszlós kalács helyben sütését. Ez a két nap arra való, hogy virágot kössünk Gödöllőn, és tojást fessünk kisszékeken kuporogva Noszvajon, vagy Szlovákia egyik legszebb várában kergessünk tündéreket.

Annyi, de annyi jó program van itthon és a szomszédainknál is húsvétvasárnap és -hétfőn, hogy lehetetlen mindet felsorolni. Ezért kiválasztottunk párat, amit még akkor is elérnek, ha Nagypénteken, vagy csak szombat délután indulnak útnak. Ilyen például az április 20-tól 22-ig tartó Matyó Húsvét Mezőkövesden, ahol kézzelfoghatóan élnek a matyó húsvéti népszokások.

A nagyszombati szertartással, majd feltámadási körmenettel kezdődő háromnapos ünnepi rendezvény több helyszínen zajlik. Így eljuthatnak a Hadas városrészbe, ahol húsvéti ételszentelés és -kóstolás, folklór- és kulturális programok, kézműves foglalkozások, népi játékok próbája és főzőshow is lesz. A Bútorfestő ház előtt egy nap több alkalommal is lesz vödrös locsolás, a Gépmúzeumban pedig húsvéti állatudvar, vagyis csibe-, bárány- és nyuszisimogató várja a gyerekeket. 

Húsvéti Vendégvárás Noszvajon

A Bükk hegység lábánál, Egertől nem messze fekvő varázslatos falu, sokféle programmal várja a környékre látogatókat. Az április 21-től 22-ig tartó húsvétoláson kalandos tojászvadászatra is lehet majd számítani, amely átvezet hegyen-völgyön, gyakorlatilag az egész falun. Ez a tojáskeresés több kategóriában is zajlik majd, de csak vasárnap 10-től 16 óráig. A noszvaji játékra csapatok jelentkezését várják, a regisztrációs díj 2000 forint. Másnap, húsvéthétfőn interaktív népi gyerekműsor, kézműves vásár és foglalkozások lesznek, illetve a programban szerepel még sütemények elkészítése kemencében, valamint népzenészek és néptáncosok műsorai. Az eseményre a belépő 500 forint. 

Forrás: noszvaj.hu / facebook.com

A Míves Tojás Múzeum neve magáért beszél

Nem is találhatnának ennél szorosabban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó programhelyszínt. A Zengővárkonyban működő múzeumban a nagyhéten hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között tojásíró bemutató lesz, aminek az ideje alatt megfigyelhetik, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. A "Hímestojás Szeretteinknek" program keretében a látogatók – akár a teljesen kezdők is – asztalhoz ülhetnek és neves tojásfestők segítségével elkészíthetik saját alkotásaikat.

Kedvelt díszítő módszer a rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolást, csütörtökön és pénteken pedig a magrátétes díszítést ismerhetik meg a látogatók. Húsvéthétfőn, délután 15 órakor a múzeum előtt lép fel a Zengővárkonyi Népiegyüttes, melynek műsora ritkán látható népviseleti ruhabemutató is lesz egyben. A település teljes húsvéti programját a Tavaszköszöntő Húsvét oldalán olvashatják. 

A Míves Tojás Múzeum vitrinjébőlForrás: A Míves Tojás Múzeum / Facebook.com

A királyi kastélyban várnak az ibolyák

A Gödöllői Királyi Kastélyban április 22-én rendezik meg a szezonnyitó Ibolya-napot, melyet Erzsébet királyné nyit meg délelőtt 10 órakor, a Virágkeringő dallamára. Az utána következő cercle-n, vagyis fogadáson, a királyné személyesen köszönti a múzeumi belépővel rendelkező vendégeket. Ezután kézműves foglalkozásokon, interaktív játékokon, tánctanításon vehetnek részt a gyerekek. A felnőtteket húsvéti virágvásár, kézműves foglalkozások – és vásár várja, valamint néptáncbemutatók és népzenei koncertek.

A kastély múzeumpedagógiai programjára, ami az "Illatok az ibolyaszín falak között" nevet viseli, óvodás, iskolás és felnőtt jegyet lehet váltani. A sétát, ami a királyi lakosztályokba viszi el az érdeklődőket, vasárnap 11:30-kor és 14 órakor, hétfőn pedig 12 és 14 órakor szervezik. 

Gödöllői Királyi KastélyForrás: Photononstop/Yvan Travert/AFP

Mozsolkák mesélnek Ópusztaszer

A Szeri Húsvét kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér április 21-én és 22-én. A skanzen utcáján sétálva húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc várja a rendezvényre érkezőket. A Nomád Parkban mindkét nap 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki, lőhetnek íjjal, de lesz kézi orsózás, rokkázás és szalagszövés is. A Lovaspályán pedig megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

Nemsokára már bele lehet kóstolni a sonkábaForrás: Opusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark / Facebook.com

Vasárnap méregkereső kutya és solymász bemutató is lesz a Madármegfigyelési nap keretében. A Látogatóközpontban egy új kiállítást is megnézhetnek majd „A szegedi halasbicska és a késesmesterség" címmel. Nem árt felkészülni, hosszú és sűrű két nap lesz. 

Locsolkodás, csakis vödörrelForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ahol nő nem marad szárazon

Az immár négy naposra bővült Hollókői Húsvéti Fesztivál gazdag folklórprogram. Palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok, és persze, locsolkodás várja a vendégeket. Április 19. és 22. között az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepítenek minket az időben. Húsvét vasárnap 15 órától ismét tiszteletét teszi a színpadon a Kerekes Band, este pedig Locsoló Táncház lesz a Hollóköves Kávézóban.

Hétfőn érkezik az Iglice Táncegyüttes, a DŰVŐ zenekar, a Folk on 45, és 15 órától a GÓBÉ Zenekar Húsvéti nagykoncertje. A Nagy Húsvéti Locsolkodásra, csakis vödörrel, húsvéthétfőn kerül sor 10 órától az Ófaluban. 

Csipkerózsika Szlovákia egyik legszebb kastélyba költözött

A Kis-Kárpátok legszebb vára, a Vöröskői Vár (Hrad Cerveny Kamen), mely csak néhány kilométerre található Pozsonytól, és egyike a leginkább épségben maradt szlovákiai váraknak. Minden évben nagyszabású húsvéti programot szervez, aminek a témája valamilyen színházi történet vagy tündérmese. A húsvéti témában látogatható kiállítások és vezetett séták április 19. és 22. között idén egy olyan mese alakjaival egészülnek ki, ahol megelevenedik a féltékenység, a türelem, a kitartás és a szeretet ereje is.

A Vöröskői "tündér" várForrás: Shutterstock.com

A filmrendezőket is elvarázsoló erődítménybe (itt forgatták a Fantagiró hercegnő, a Sárkányszív és a Cinka Panna filmek jeleneteit is) húsvétkor Csipkerózsika és örök álommal megátkozott udvartartása költözik be. A várat saját szépségéért is érdemes felkeresni, de a mesebeli játék még izgalmasabbá teszi a felfedezést.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek