A mandulát és a bort ünnepli Balatonakali

Az utóbbi időszakban inkább a védett nádasok irtása miatt került a hírekbe Balatonakali, de most a mandula viszi a prímet. Beindult a virágzás, úgyhogy a község meg is ünnepli ezt a szokásos bor- és mandulaünneppel, már kilencedszerre – írja a Veol megyei portál.

Koncz Imre polgármester ünnepélyesen meg is nyitotta a mulatságot pénteken, és elmondta, már a hatvanas években elkezdődtek a tesztelgetések. Ezek pozitív eredménnyel zárultak, a mandulának kedvezett a meszes talaj, el is terjedt a faluban a mandula. A szervezés oroszlánrészét évek óta a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület viszi a hátán.

bor,palack,üvegForrás: shutterstock.com

Mörk András egyesületi elnök szerint a szélsőséges időjárás ellenére jó évjárat volt a tavalyi a bor tekintetében. Akalinál 44 hektáron terem merlot, olaszrizling és kékfrankos is - derült ki a megnyitón, ahol mandulatermesztők is felszólaltak. Ezen kívül mencshelyi csipkékből, pásztorfaragásokból, fotókból nyílt kiállítás, de a mandulás ételeknek versenyt is rendeztek.

A szombati napon nyitott pincék várják az érdeklődőket és futóversenyt is rendeznek. A programsorozat a jövő hét végén is folytatódik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek