"Csináld magad" megoldással javítgatják az egyre pusztuló Salamon-tornyot

A visegrádi Salamon-torony állapota az elmúlt években egyre csak romlott, olyannyira, hogy a múzeum munkatársai végül kénytelenek voltak a bezárás mellett dönteni. Az, hogy most újra látogatható a műemlék, a helyiek összefogásának köszönhető.

A kaputoronyról hullani kezdett a cserép, omlani kezdett a várfal és betondarabok potyogtak a vasbeton gyilokjáróból, írja a Műemlékem.hu. Mivel állami segítséget nem kaptak a felújításhoz, ezért a látogatók épsége miatt a múzeum kénytelen volt lezárni a műemléket.

Salamon-toronyForrás: Salamon-torony/Facebook

Amikor híre kelt, hogy 2019-ben zárva lesz a Salamon-torony egy helyi vállalkozó segített, hogy a leginkább instabil pontokat helyreállítsák. A múzeum egy kőműves képzettségű munkatársa a várfalból kihullott köveket kezdte el visszafalazni, és önerőből elkezdték a gyilokjáró stabilizálását is. Bizonyos dolgokat azonban nem tudnak pénz nélkül megoldani, többek között a cserepek cseréjét, valamint a Salamon-torony tetőteraszának és gyilokjárójának lefedését sem. Így a kérdés még távolról sincs lezárva.

Miután a legsürgetőbb munkákkal végeznek, előre láthatóan április 29-án nyitják meg újra a Salamon-tornyot a látogatók előtt. Egy kiállítás is nyílik a toronyban: a Sibrik-dombi régészeti feltárásokat bemutató tárlat az elmúlt öt esztendőben folytatott kutatásokról számol be. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek