Minden európai fát lekörözött a pécsiek havihegyi mandulafája

   

   

  A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája, és a vetélkedő kezdete, azaz 2010 óta ez már a negyedik alkalom, hogy hazánk fája nyeri ezt a címet – írta oldalán a versenyt szervező Ökotárs Alapítvány.

  A pécsi havihegyi mandulafaForrás: Mánfai György / evfaja.okotars.hu

  Idén tizenöt ország vett részt a versenyben, köztük Oroszország, Belgium, Portugália, és Spanyolország legszebb fái is. A fákra február 1. és 28. között lehetett szavazni a Treeoftheyear.org oldalán, ahol a győztes pécsi mandulafa összesen 45 132 online szavazatot kapott. Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye, amelyre 32 630 voksot kapott.

  Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és, hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk - olvasható a szervezők oldalán. A Havihegy csúcsán álló, csavarodott törzsű fa pedig több mint 135 éve fogadja a pécsi Havas Boldogasszony-templomba érkezőket.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!