Két napig ismét ingyen látogatható Kőbánya hatalmas víztározója

A Fővárosi Vízművek március 22-én és 23-án ismét megnyitja a látogatók előtt az egyik leglátványosabb létesítménye, a kőbányai víztároló medencéjét. Az elmúlt években minden nyíltnapon több százan álltak sorba az Ihász utcai intézmény gyönyörű parkja előtt, a hétvége egyik napját azonban ezúttal is regisztrációmentesnek nevezték ki, ezzel megadva az esélyt mindenkinek a bejutásra.

A Víz Világnapja alkalmából ismét megnyitja kapuit a Kőbányai Víztározó. Az 1871 óta üzemelő Kőbányai medence a mai napig Budapest ivóvízellátó rendszerének része, amelyet a víz tárolására használnak, de minden évben tavasszal és ősszel egy vagy két napra a látogatók előtt is megnyitják. 

Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémjükkel háromhajós templom hatását keltiForrás: Vizmuvek.hu

Hogy miért állnak sorban ilyenkor több százan a bejutásra várva?

Mert a víztározó valóban különleges szépségű parkban fekszik, a területén pedig 150 éves téglákból épült, lenyűgöző csarnokokban lehet ilyenkor sétálni. Nem túlzó a hasonlat, ahogy azt az intézmény is írja weboldalán, hogy a Fővárosi Vízművekkel közel egyidős medence kialakítása és boltíves megoldásai gyakorlatilag egy katedrálist idéznek.

A látogatók így a mintegy nyolc emelet mélységben, az olasz kőművesek által rakott hazai téglákon tett séta során valódi időutazáson érezhetik magukat. De a patinás épület összességében is nyugalmat áraszt, a medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival egy csendes, gyönyörű arborétum benyomását kelti.

A Fővárosi Vízművek Ihász utcai épülete a vízellátás legrégebbi, még ma is működő intézményeForrás: András Tulok / Fővárosi Vízművek Facebook

Szóval ezt a parkot és medencét lehet megnézni március 23-án, szombaton (a pénteki napra szóló regisztrációhoz kötött helyek már beteltek) gyakorlatilag bárkinek 9 és 16 óra között. És bár ezen a szombaton már nem kötik regisztrációhoz a bejutást, korábbi tapasztalataink alapján azt tanácsoljuk, hogy készüljenek a hosszú sor miatt sok türelemmel és legalább egy kis palack vízzel!

Ezen a napon egyébként a látogatók önállóan barangolhatnak a létesítményben, de a programot a fegyveres biztonsági őrök és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáik bemutatója egészíti ki. A programról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: vizmuvek.hu

Hogy juthat el ide ön is?

A víztárolót tömegközlekedéssel ajánlott megközelíteni, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busz visz el a létesítményhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek