Főtéri koporsóégetéssel zárul majd a busójárás

Minden eddiginél több, 1600 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, amely február 28-án veszi kezdetét Mohácson. A szervezők ebben az évben is több tízezer résztvevőt várnak a farsangi fesztiválra.

A résztvevők szórakoztatásáról 60 busócsoport 1600 busója és egyéb maskarása gondoskodik. Emellett több száz népművész, iparművész, kézműves és vendéglős is részt vesz az eseményeken – írja az MTI.

Mohácsi BusójárásForrás: Mohácsi Busójárás Hivatalos Oldala/Facebook

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozás és kiállítás neves művészek által készített busóálarcokból.

A legfontosabb programokat március 3-án, farsangvasárnap rendezik. A busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.

A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárás hat napja alatt mintegy 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket. A népszokás részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu oldalon található meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek