Kirúgják a csűr oldalát a panyolai farsangi mulatságon

Már hatodszorra rendezik meg a szatmári Panyolán a nagy farsangi bulijukat (Facebook-oldal itt), ahol számos szép hagyományt is életben tartanak – közölték a szervezők hétfőn. Február 9-én ennek jegyében szakmai napot is szerveznek Panyolai farsangolás – dramatikus színjátékok Szatmárban címmel, a hagyományok ismertetésével. A közlemény szerint

megtudhatjuk például, milyen tradíciók köthetők a szamosháti fonó jelenetéhez, megismerve az akkori jelmezeket is.

Farsang Panyolán.Forrás: Panyola

A nap persze tradicionális disznóvágással kezdődik fogópálinkával, majd disznótorral. És akkor jön a télűző felvonulás és mulatság, szóval maga a fénypont. Fel lehet majd vonulni „állatalakoskodó jelmezben”, az embereket a Szabó Lovasudvar szekere kíséri.

Muzsika is lesz, Rezes Guszti és bandája szolgáltatják a zenét, de lesznek portaprogramok is. Az Ököritói Fergeteges Táncegyüttes okít majd, de panyolai pálinkát is lehet majd kóstolni, lesznek finom házi sütemények és farsangi fánk is. Egy csűrben A Szamosháti Fonó című 1965-ös filmet adják majd le, sőt jelenetet is felidéznek a fonóból Huszáros farsangoló címmel.

.Forrás: Panyola

A Közösségi Házban Bielik István fotóit és Ivanov Dávid felvételeit állítják ki. Még ezzel sincs vége: a Lámpaláz Társulat előadása, Tágasságot nekünk is című néptáncelőadás, Heit Lóri és zenekara koncertje – Balogh Adrienn énekével – és táncház lesz egész este. És még a Dankó Rádió is bejelentkezik kívánságműsorral. Bővebben a www.panyola.hu-n találhatók információk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek