Leeresztették a Tisza-tó vizét

  Több héten át tartott a Tisza-tó téli vízszintjének beállítása, de végre befejeződött a több millió köbméternyi víz mozgatása. Környezetvédelmi és üzemeltetési karbantartási okokból két lépcsőben zajlottak a munkálatok - közölte a mesterséges tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

  Tisza-tó (Kiskörei víztározó) nyáronForrás: wikipedia.org / Tambo

  Az első szakasz december 2-ig tartott; a Kisköre-felsőnél mért 725 centiméteres nyári szintről 560 centiméterre apasztották a vizet. Ez az átmeneti állapot a halak védelme érdekében egy hétig tartott, mintegy késztetve őket arra, hogy a téli hónapokra vermelésükhöz megfelelő búvóhelyet keressenek.

  A második lépcsőben december 17-re állították be a tározótó végleges téli állapotát: visszatöltéssel 560 centiméterről 610 centiméterre emelték a vízszintet. A kialakult 50 centiméter vastag "vízpárna" még azoknak a halak biztosít védelmet, amelyek nem találtak megfelelő vermelő helyet.

  A Tisza-tó területe 127 négyzetkilométeres, így a Balaton után az ország második legnagyobb tava és egyben legnagyobb mesterséges tava a Tiszán.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!