Könyvárverést és kiállítást rendeznek Szegeden

  A jubileumi 20. Szegedi Könyvárverést, a korábbi aukciókhoz hasonlóan, idén is november első felében, pontosabban 2018. november 11-én rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az aukción több mint ötszáz tétel, könyvek, folyóiratok, aprónyomtatványok, grafikák, ex librisek, fotók, kéziratok, képeslapok, oklevelek, plakátok és árjegyzékek kerülnek kalapács alá.

  A kép csak illusztrációForrás: shutterstock.com

  A tematikusan csoportosított tételek között szerepelnek állattani, földrajzi, gasztronómiai, ezoterikus, helytörténeti, jogi, orvosi, sport, néprajzi, mezőgazdasági, politikai, természettudományi kiadványok éppúgy, mint Trianonnal és a revízió kérdésével vagy a judaikával foglalkozó művek.

  Az árverésre kerülő szépirodalmi kötetek között megtalálják majd Ady Endre Az Illés szekerén verseskötetének első kiadását és Dugonics András Az arany perczek című regényének 1790-es, első kiadásának gondosan restaurált példányát is. Az Erdélyi Szépmíves Céh kiadványai között szerepelnek első kiadásos Dsida Jenő, Kós Károly, Tamási Áron vagy Wass Albert művek. A gyűjtők licitálhatnak majd a modern magyar irodalom egyik meghatározó műve, az 1908-as Holnap antológia egyik számozott példányára is, melyben mások mellett Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Juhász Gyula írásai találhatóak.

  MA. Aktivista művészeti és társadalmi folyóirat (1919)Forrás: axioart.com / 20. Szegedi Könyvárverés

  Új gazdára találhat Illyés Gyula Az első légy című versének kézirata, Mikszáth Kálmán egy szintén kézírásos levele, vagy Vasko Popa román származású szerb költő Az elítélt kés című abszurd költeményének, Weöres Sándor által ceruzával papírra vetett műfordítása.

  Kordokumentumnak számít egy gyűjtemény, amely az 1911. május 6-án Szegeden feladott valamennyi táviratot, szám szerint 111 üzenetet tartalmaz bőrkötésben. A válogatások között feltűnnek szamizdat kiadványok is, köztük George Orwell Hódolat Katalóniának című műve, Arthur Koestler Sötétség délben című regénye és Petri György több kötete is.

  BUDAY György - Magyar népmese; színezett fametszet, AláírtForrás: axioart.com / 20. Szegedi Könyvárverés

  Az árverésekre kerülő fényképek közül egy sorozat az 1970-es évek magyar futballcsillagait ábrázolja, a fekete-fehér vagy színes felvételeken megjelenik mások mellett Bicskey, Géczi, Fazekas, Kozma, Dunai II., Esterházy és Törőcsik is. A képzőművészeti kiadványok között felbukkan Buday György Magyar népmese című színezett fametszete vagy Kass János Ötven év képben és írásban című albumának dedikált példánya.

  Az aukció szombaton 10 órakor kezsődik, a kiállítás pedig - ahol a 20. Könyvárverés teljes anyagát meg lehet tekinteni - a Somogyi-könyvtár alagsorában lesz látható. A tárlatot az árverést megelőző héten 2018. november 9-ig tekinthetik meg; szerda 10–18 óráig, csütörtök 13–18 óráig, péntek 10–17 óráig, valamint szombaton az árverés helyszínén 9 és 10 óra között. A licitre bocsájtott művek listáját ITT  nézhetik át. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!