Látogatóközpont nyílt a tatabányai Turul szobor közelében

A tatabányai Turul szobor közelében szerdán nyílt meg a Gerecse Kapuja elnevezésű látogatóközpont, amelyben étterem, az emlékmű történetét bemutató interaktív kiállítás és ajándékbolt kapott helyet.

Forrás: Gerecsekapuja.eu

A helyi önkormányzat Kossuth- és Ybl-díjas építészeket hívott meg a vázlattervek elkészítésére, amelyek közül a közvélemény és a szakmai zsűri egyaránt Dévényi Sándor alkotását tartotta a legjobbnak, aki egy repülni készülő Turul madárra emlékeztető épületet tervezett. A létesítmény organikus formájával illeszkedik a tájba, az épület díszítésére a Gerecse kőbányáiban fejtett anyagot használtak. Az ötszáz négyzetméteres turisztikai látogatóközpont a meglévő parkoló kilátó felőli végében épült fel. A fejlesztés során felújították az emlékmű körüli parkerdő padjait és asztalait, valamint több turisztikai látványosságot alakítottak ki - írja az MTI.

Turul emlékműForrás: Gerecsekapuja.eu

Az épület kapuzata két, közel szimmetrikus félre osztja a látogatóközpontot, ahonnan sétautak indulnak a Gerecse Tájvédelmi Körzet látványosságai felé, a tanösvényhez, a Szelim-barlanghoz és a Ranzinger Vince kilátóhoz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek