Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozásának lehetünk szemtanúi

  Nem elég, hogy az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása előtt állunk, még a Marsot is bevonzottuk. A bolygó 15 éve nem volt ilyen közel a földhöz, mint ezekben a napokban.

  A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás. A teljes árnyékba 20 óra 24 perckor lép be, ezzel pedig elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz. A 103 perces holdfogyatkozást Európából is megfigyelhetjük - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

  Forrás: Pixabay.com / maomaochang

  A Mars és a Föld július 31-én csupán 57,6 millió kilométer távolságra lesz egymástól, a Mars július 27. és 30. között lesz a legfényesebb, így szabad szemmel is megfigyelhető lesz. De annak az interneten keringő hírnek, miszerint a Mars ugyanakkora lesz ezen idő alatt, mint a Hold, senki ne higyjen. Ha így lenne, már hatalmas bajban lenne a Földünk.

  Forrás: Pixabay.com / Engelberkt

  De nem is a mérete inkább erősebb vöröses-narancsos színe miatt lehet majd észrevenni az égbolton. A Mars ennél közelebb csak 2003-ban volt a Földhöz, amikor a két bolygó között 55,7 millió kilométer volt: ez volt a legközelebbi pozíciójuk az elmúlt mintegy 60 ezer évben, és hasonló jelenség nem is történik 2287-ig.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek