A gyulai vár idén is visszaveri a törökök támadását

  A gyulai vár 452 évvel ezelőtti ostromára emlékeznek a Végvári Napokon július 27. és 29. között - hangzott el a programsorozat sajtótájékoztatóján szerdán Gyulán.

  1566-ban a Kerecsényi László várkapitány által vezetett védők 63 napig állták a törökök ostromát, és a korabeli végvári csatározások idején ez volt a leghosszabb ostrom.A korabeli ostrom egyébként nem a ma is látható téglavárat érintette, hanem földből és fából épült környezetét, erődítéseit.  

  A gyulai vár Végvári napok nélkül is csodás attrakcióForrás: Pixabay

  Napjainkra szinte minden részletet ismernek a korabeli eseményekről, sőt a régészeti feltárásokon előkerültek a mai téglavárat körülölelő földbástyák, palánkok maradványai is. Így képet lehet alkotni a szigeterőd valódi méreteiről is.

  A Végvári Napok alkalmából kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden a 16-17. század korát idézze fel. A téglavár körüli helyszínek visszakapták a régi elnevezésüket, például a huszárvár és a földbástyák, ahol csaknem 200 hagyományőrző fogja felidézni az ostrom eseményeit. A vár mögött épül fel az oszmán és keresztény tábor is, ahol a sátrak, a fegyverek és a harcosok ruhái mind korhűek lesznek.

  A rendezvénysorozat pénteken este a hagyományőrzők felvonulásával kezdődik, majd a Várkertben előadják a Moravetz Produkció Zrínyi 1566 című rockmusicaljét mások mellett Sasvári Sándor, Blaskó Balázs, Feke Pál és Szomor György szereplésével. A darabot Moravetz Levente rendezi.

  Szombaton és vasárnap délután felidézik az 1566-os ostrom főbb eseményeit, vasárnap a "keresztény hadak" visszafoglalják a várat.

  A korabeli eseményeket felidéző programok mellett több könnyűzenei koncerttel is várják az érdeklődőket a szervezők, így a három nap során a Várkertben fellép Szikora Róbert és az R-GO, valamint Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!