Nyáron száműzik a szívószálat és a PET palackot Budapestről

Augusztus 1-én indul a Felelős Gasztrohős civil szervezet Szívószálmentes augusztusi kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra. Júliusban pedig a műanyag palackokat száműzik a nyárból.

A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. Ezen az embertelen mennyiségű szeméten fennakadva, a londoni Soho kerületből tavaly 72 étterem vállalta, hogy kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat.

Forrás: Pixabay.com / PublicDomainPictures

A kihívás olyan lavinát indított el 2017-ben, amihez a magyarországi Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek nagy része is csatlakozott - írta az oldalán a Turizmusonline.hu. Idén is lesz szívószálmentes augusztus, a résztvevő éttermek listája később kerül ki az oldalra.

Addig pedig, míg elindul a szívószálmentes augusztus, ebben a hónapban csatlakozhatnak a Plastic Free July-hoz, aminek az ideje alatt a műanyagmentes élet lehetőségeibe kóstolhatnak bele. A Felelős Gasztrohős Alapítvány​, a Humusz Szövetség és a Refill arra buzdítja a lakosságot, hogy csökkentsék az egy használat után szemétbe kerülő PET palackok számát, és ha tehetik töltsék újra palackjaikat vagy vigyenek magukkal kulacsot. Ebben segítségükre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek