A mázlista videós az ölében örökítette meg a kérész átalakulását

Biztosan ismeri a "kérészéletű" kifejezést: meglehetősen rövid időről van szó. Kevés élőlény él olyan keveset kifejlett állapotában, mint a kérész.

Egy hím kérész kifejlődését és rövidke életének első pillanait örökítette meg egy különleges felvétel – írja a Gardenista. A Tisza-parton ülő Király Mariann abban a szerencsében részesült, hogy a rovar a lábára szállt, majd ott alakult át. A szemfüles hölgy az egészről videót is készített.

A tiszavirágzás az idén szokatlanul korán kezdődött. A kérészek nagyon érdekes állatok: életük nagy részét a víz alatt, a földbe fúródva, lárvaként élik - mintegy három évet. Ezt követően a vízfelszínre jönnek, ahol a lárvabőrt levetve szárnyas rovarokká alakulnak. Ezek a szubimágók a partra repülnek, ott még egy vedlés következik (ezt örökítette meg a videó), majd a hím azonnal a víz fölé repül, párt talál magának, majd a levegőben végzett párosodás után rögtön el is pusztul. A nőstények hasonlóan járnak el, de arra még szakítanak időt, hogy a petéket elhelyezzék a vízfelszínen.

A kérészek röpke, ám izgalmas életéről bővebben is írtunk már: a békák és a ragadozó halak izgatottan várják őket a párzás idején, illetve arról, hogy a modern világ hogyan veszélyezteti fennmaradásukat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek