Nemzetközi fazekas és keramikus találkozót rendeznek Zalaegerszegen

Nemzetközi fazekas, keramikus találkozó és fesztivál kezdődik pénteken Zalaegerszegen, a Gébárti Szabadidő Parkban és a Kézművesek Házában.

A háromnapos rendezvényre több mint félszáz magyar és horvát mester érkezik.

A Kézművesek Házában Kósa Klára keramikusművész munkáiból nyílik kiállítás. A tárlaton a korai, mezőtúri időszak anyagából és a reneszánsz hagyományokra épülő kerámiákból mutatnak be válogatást. A kiállítás június 29-ig lesz látogatható a zalai megyeszékhelyen.

Forrás: Facebook

A fazekasok szakmai programja szombaton és vasárnap versennyel folytatódik: a mesterek elsőként az egyenes nyakú tejesfazekat készítik el, a következő nap pedig egy 40 centiméternél nagyobb átmérőjű tál korongozása lesz a feladat.

Szombaton és vasárnap fesztiválprogramokkal várják a látogatókat. A kirakodóvásárban a fazekas központok hagyományait őrző, változatos díszítményű, formájú és a mai kor igényeinek is megfelelő edényeket állítják ki. A Kézművesek Háza udvarán jurtakiállítás és népi játszótér nyílik, a gyermekprogramok közt ládavasút és fazekas játszóház is szerepel. Kora délután folklórműsor kezdődik: hagyományőrző zenekarok, néptánccsoportok és táncegyüttesek lépnek majd színpadra.

A programok díjmentesen, regisztrációs jeggyel - amely egyben tombolajegy is - látogathatók. A sorsolásra a fazekasok, keramikusok egy-egy szép tárgyat ajánlottak fel, és a nyeremények közt lesznek a tavalyi fazekas verseny kiégetett darabjai is.

A rendezvény helyszínére óránként ingyenes buszjáratot indítanak a Kovács Károly térről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek