Egy agyagedényben eltemetett csecsemő múmiája is látható Szegeden

A világ egyik legfiatalabb, legkisebb mumifikálódott emberi maradványa is látható lesz a szegedi Móra Ferenc Múzeum új kiállításán. A valószínűleg koraszülött csecsemőt egy agyagedényben temették el a 19. század második felében, kezébe pedig egy rézkrajcárt helyeztek: a test így különleges módon, a réz által konzerválódott. A „Beszélő holtak – történeti helyszínelők" című tárlat  március 29-étől látogatható.

Számos titkot és drámai történetet rejtenek a több száz vagy akár több ezer éves emberi csontmaradványok, amelyeket megvizsgálva a régészek az elhunyt kilétére, halálának okaira következtethetnek. A Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállításán most ezeknek a „történeti nyomozóknak" a bőrébe bújhatnak a látogatók és deríthetnek fényt többszáz éves rejtélyekre.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum

A tárlaton bemutatják azt a részlegesen mumifikálódott testet is, amely ma a világ egyik legkisebb és legfiatalabb mumifikálódott emberi maradványa. A szakértők szerint egy koraszülött vagy 6-7 hónapra halva született csecsemő lehetett, akit egy agyagedényben temettek el a 19. század második felében. Az elhunyt valószínűleg nem volt megkeresztelve és titokban kellett eltemetni. A test részlegesen mumifikálódott, melynek hátterében egy rézkrajcár áll: ezt az érmét a csecsemő kezében helyezték el. A réz végezte el a test alsó részének konzerválódását, így ez a test tekinthető a világ első, réz által konzervált múmiájának.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum

De a kiállításon a látogatók megismerhetik a különböző temetkezési fajtákat is, például egy máglyarekonstrukción keresztül a hamvasztásos temetkezés rítusait, lépéseit mutatják be. Emellett a tárlat különböző halálos betegségekkel is foglalkozik: bizonyos betegségek ugyanis komoly nyomokat hagytak a csontokon. Kiállítanak többek között olyan koponyákat és csontokat, melyeken a lepra, a szifilisz vagy éppen a TBC nyomai figyelhetőek meg, de olyan leleteket is, melyeken harci sérülések nyomai láthatóak. A látogatók mindemellett bepillantást nyerhetnek az elhunytak elhalálozási életkorának és nemének meghatározási folyamatába is.

A tárlaton az érdeklődők maguk is helyszínelőkké válhatnak. Különböző feladványokat megoldva kell kideríteniük, hogy a megtalált csontok milyen nemű és korú emberhez tartozhattak, és arra is fényt deríthetnek, hogy mi lehetett a halál oka. Emellett készíthetnek családi röntgenfotót és több interaktív játék segítségével ismerhetik meg ezt a különleges világot.

A „Beszélő holtak – Történeti helyszínelők" című kiállítást március 29-én, csütörtökön 17 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlat az év végéig látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek