Új kilátót avattak Velencén, a Bence-hegyen

Felavatták kedden a VADEX Mezőföldi Zrt. által építtetett Bence-hegyi kilátót a Fejér megyei Velencén.

2010 óta a velencei a harminckilencedik újonnan épült kilátó, további harmincat pedig felújítottak az országban. A velencei kilátó több mint 140 millió forintos beruházásból valósult meg, amelyet a kormány 80 millió forinttal támogatott.

A Velencei-tó AgárdnálForrás: Flickr.com

Az egykori Vörösmarty-kilátó helyére három évtized után került új kilátó, pedig a velencei önkormányzat számos tervpályázatot hirdetett, de egyik sem vezetett eredményre. A legutóbbi azonban sikeres volt, s így egy kortárs művészeti alkotás születhetett, mely vélhetően a tó új szimbóluma is lesz egyben.

Az új kilátó helyén állt korábbi építmény – egy leselejtezett olajfúró torony – 1965 novemberében került a 210 méter magas Bence-hegy tetejére. A kilátót 1988-ban életveszélyesnek nyilvánították, s mivel felújítására nem volt pénz, felrobbantották.

A tó több mint negyedszázadra kilátó nélkül maradt, 2014 decemberében azonban pályázatot írtak ki a torony pótlására. Százötvenhat pályamunka érkezett be; a rangsoroló zsűri 2015 áprilisában választott ki három alkotást, melyek közül a velencei lakosok szavazása alapján a kőből, illetve színezett betonból készült, 1848 centiméter magas kilátószinttel rendelkező torony épült meg. A Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezte építményre 118 lépcsőfok vezet fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek