Nagy felújítás és bővítés kezdődik a szarvasi múzeumban

Több mint 472 millió forintból újítják fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot. A munkálatok várhatóan áprilisban kezdődnek és év végén fejeződnek be.

Az összegből egyrészt felújítják az 1791-ben épült épületet, korszerűsítik az elektromos és a fűtési rendszert, kicserélik a nyílászárókat, és egy kávézót alakítanak ki. Az eddig raktárként használt helyiségekben is kiállítások kapnak helyet, így a múzeum kiállítótere csaknem 250 négyzetméterrel bővül.

Az új épület „plázaszerűen” épül fel. Vásári bemutatóterén Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, a „termékenységi galériában“ neolitikum korabeli, azaz közel ötezer éves termékenységszobrokat állítanak ki, a „boszorkánypatikában" az 1700-as évek helyi gyógyászatával ismerkedhetnek majd a látogatók.

A Tessedik Sámuel múzeum jelenleg felújítás alatt álló épületeForrás: szarazmalom.hu

A „könyvesbolt" fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki: a tárlat középpontjába egy az 1990-es évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak. Az „ékszerboltban" főként szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben pedig Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen a török korig. A terem közepén az itt talált török kori ágyú áll majd.

Az emeleten Domán Imre helyi állatorvos néprajzi gyűjteményét mutatják be, a házasság, a születés és a halál témái köré rendezve a kiállítási tárgyakat.
A kávézóban játékkiállítás is várja majd a közönséget. A felújítás várhatóan május 31-én fejeződik majd be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek