Ma kezdődik a mohácsi busójárás

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át rekordszámú, 1350 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.

A busójáráson 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket. Mint korábban megírtuk, minden eddiginél több felvonulót láthat a közönség.

Meneküljön el a tél!Forrás: Shutterstock

A húshagyókeddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokácbál, busó lakodalmas, koncert és maszkfaragó foglalkozások.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára felkerült népszokás idei rendezvényein 49 busócsoport 1350 busója és egyéb maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A látogatók tájékozódását idén is okostelefonra letölthető, ingyenes alkalmazás is segíti. Az először a tavalyelőtti busójáráson használt applikáció itt érhető el.

Az alkalmazás napi bontásban tartalmazza a rendezvénysorozat összes programját, navigációs részlege segít a látogatóknak a helyszínek megközelítésében és megjeleníti a használója közelében található programokat is.

A MÁV-Start Zrt. közvetlen vonatokat indít Pécsről a mohácsi busójárásra. A Pécsről Villány felé induló vonatok február 10-én és 11-én – hosszabb útvonalon – Mohácsig közlekednek és onnan is térnek vissza Pécsre. A baranyai megyeszékhelyről 6:55-kor, 11:10-kor, 15:10-kor és 17:10-kor, Mohácsról vissza pedig 11:24-kor, 15:24-kor, 17:24-kor és 19:24-kor indulnak a járatok.

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Az idei rendezvény részletes programja a honlapon olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek