Horgászközpont épül Esztergomba

Az esztergomi Vasas Horgász Egyesület a Búbánat-völgyi Kerek tó mellett látogatóközpontot épít közel a Lépésekre a Dunakanyartól nevű projektben, amelyet direkt a természetjárást szolgáló létesítmények megépülésére hoztak létre. A tervezett fejlesztéseket a Pilis-hegységben és a Gerecsében, az Országos Kéktúra nyomvonala mentén valósítják meg, és minden korosztály számára megteremtik a környék megismerésének, biztonságos bejárásának lehetőségét. Így például kilátókat építenek, felújítják a természetes forrásokat és pihenőpontokat hoznak létre - írja az MTI.

Az új horgászközpont kapcsán egy természeti környezetbe illeszkedő, 640 négyzetméteres, kétszintes épületet ígérnek. A létesítményben oktatótermeket, öltözőket, mosdókat és büfét alakítanak ki, a közösségi tér alkalmas kiállítások, rendezvények befogadására.

Esztergomi Kerek-tó a Búbánat-völgybenForrás: Hugyecz Andor / Kerek-tó Búbánat-völgy

Az esztergomi Vasas Horgász Egyesületnek 1900 tagja van, közül 400 gyermek és ifjúsági tag. Az egyesületet 1960-ban alapították Esztergom akkor két legnagyobb gyára, a Műszeripari Művek és a SZIM Marógépgyár támogatásával. Mivel a Dunából fogott halak a folyó szennyezettsége miatt fogyasztásra alkalmatlanok voltak, az egyesület az 1970-es években a Búbánat-völgyben négy létesítményből álló tórendszer épített. A horgászat a Kerek-tóban folyt, a többi tavat halnevelésre használták. A horgászati lehetőségek bővítésére a Csenke pataki vízfolyásra alapozva 2001-ben adták át a Dédai tavat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek