Menő reformáció jön-megy majd az országban

  Menő reformáció jön-megy majd az országban

  Menő reformáció címmel, egy átalakított autóbuszon indul országjáró útra a Reformáció Emlékbizottság vándorkiállítása – írja az MTI.

  Az emlékbizottság a reformáció elindulásának 500. évfordulóján újszerű megközelítéssel szerette volna közelebb hozni a reformáció értékeit, emlékeit a ma emberéhez.

  A szervezők tervei szerint a Kertész Botond, Zászkaliczky Zuzsa és Kiss Erika által összeállított kiállítást szállító csuklós busz eljut számos aprófaluba, kisközösségbe is, hogy informatív és játékos eszközökön keresztül hívja fel a figyelmet a reformáció igazi értékeire.

  Mint korábban megírtuk, a magyarországi protestantizmus történetét gazdag anyagon keresztül áttekintő, Ige-idők című időszaki tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban november 5-ig szintén ingyenesen tekinthető meg. Nem mindenki tudja azonban felkeresni a Nemzeti Múzeumot, ezért is hasznos, hogy ezt a fontos témát egy vándorkiállítás segít a legközvetlenebbül bemutatni mindenkinek, vélik a szervezők.

  Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

  A busz felső részén idézetek olvashatók a magyarországi és nemzetközi protestantizmus legnagyobb alakjaitól, lejjebb pedig a reformáció negyven ismert vagy kevésbé ismert "útitársa" tűnik fel Luther Mártontól Lorántffy Zuzsannán és Kossuth Lajoson át Bartók Béláig.

  A borítás alsó részén idővonal tekinti át történelmi magyarországi protestantizmus legfontosabb esményeit.

  Zászkaliczky Zuzsa hozzátette, hogy a negyven történelmi alakkal a buszban mélyebben is megismerkedhetnek a látogatók, mellettük pedig hét kortárs személyiség – többek között Polgár Judit, Gryllus Dániel és Gundel Takács Gábor – beszélnek olyan fontos témákról, mint a lelkiség, az anyanyelv vagy a család.

  A történelmi ismereteket a kurátori szövegek segítenek elmélyíteni, miközben számos tárgy, játék, digitális installáció viszi közelebb a látogatóhoz a reformáció üzenetét. A busz október 25-én szerdán napközben még a Nemzeti Múzeum előtt tekinthető meg, utána elindul országjáró útjára.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!