Az Európai Hidak fesztivál főszereplője idén Spanyolország lesz

Az Európai Hidak fesztivál főszereplője idén Spanyolország lesz.

 

 Spanyolországot és a spanyol kultúrát helyezi a középpontba az Európai Hidak fesztivál, a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös rendezvénysorozata szeptember 17. és 30. között – írja az MTI.

A fesztivál során világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra sokszínűségét.

Az Európai Hidak fesztivált napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, egy formabontó régizenei együttes és egy lendületes flamenco-csapat koncertje nyitja vasárnap. Magdalena Kozená, a Private Musicke együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Companía de Flamenco Szerelem: menny és pokol címmel állította színpadra különleges műsorát.

A cseh mezzoszopránnak köszönhetően az ibér barokk Magyarországon alig ismert szerzőivel ismerkedhet meg a közönség, a barokk dalok közé pedig újra és újra a jó kétszáz évvel későbbi flamenco ékelődik: hangszerkíséretes, énekelt népzene és tánc, melyet az andalúz cigányság terjesztett el a 18-19. században. A Pierre Pitzl, „a barokk gitár Jimi Hendrixe" által irányított, csaknem két évtizede működő Private Musicke a cseh mezzoszopránnal már korábban is számos felvételt készített.

Flamenco minden mennyiségben - ezt ígérik többek között a szervezőkFotó: Tim Dennell / Flickr.com

Az Európai Hidak fesztivál keretében látogat Budapestre a spanyol dzsessz legendás alakja, Jorge Pardo is, aki szaxofon- és fuvolajátékával a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án.

A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő Bernarda Alba háza, Csákányi Eszter, Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika közreműködésével.

Szeptember 25-én spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés irodalmi sorozata, a Literárium Extra: Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál „őrült" spanyol hangulatban a brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével, szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket hallhatnak a látogatók a Fesztiválzenekar művészeitől Pascal Rophé francia karmester irányítása alatt.

További részleteket a rendezvény közösségi oldalán talál.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek