Erdély A-tól Z-ig bemutatkozik Budapesten a hétvégén

Erdély A-tól Z-ig bemutatkozik Budapesten a hétvégén

Erdély és Partium kultúrája, gasztronómiája, épített és természeti öröksége, kézműves mesterei mutatkoznak be péntektől vasárnapig a Transylvanicum Fesztiválon a Bálna Budapest előtt, a Nehru parton – írja az MTI.

Transylvanicum / Facebook / Tiltott Csíki Sör

A magyarság összetartozása alapigazság, fontosak azonban a hasonló kezdeményezések: a Transylvanicum Fesztivál segít abban, hogy Erdélyt mélyebben is megismerhessék a budapestiek, akik a szervezők reményei szerint egy személyes látogatásra is kedvet kapnak.

Domokos István és Kiss Tibor, a fesztivál főszervezői évek óta készültek egy olyan rendezvényre, amely Erdélyt a maga teljességében mutatja be Budapesten, és ehhez most sikerült nekik megfelelő helyszínt találni.

Erdély kultúrájába részben a Nehru parton felállított nagyszínpad ingyenes programjai nyújtanak betekintést három napon át. A part mentén felvonul Erdély konyhaművészete: megkóstolható lesz a székely töltelékes káposzta, egy székelyudvarhelyi kolbászműhely szénen sütött különlegességei, az ordás palacsinta, a székely kürtős kalács, az erdélyi pálinkák – köztük kárpáti vadgyümölcsből párolt különlegességek –, a csíki sör, a hegyi sajtok és a havasi méz is, miközben az asztalok másik oldalán a termelőkkel találkozhatnak a vásárlók.

Pénteken Böjte Csaba atya köszöntője és áldása után a nagyszínpadon torockói, mezőségi és bukovinai néptáncok várják a közönséget, este a gyergyószentmiklósi Low Sugar zenekar lép fel, majd Keresztes Ildikó koncertje zárja a programot.

Transylvanicum / Facebook / Tiltott Csíki Sör

Szombaton kürtőskalács-bemutató, turisztikai hívogató, majd hagyományőrző mesterségek bemutatója szerepel a programban, majd Szőcs Renáta fellépése után bemutatkozik a Tiltott Csíki Sör, a néptáncprogram után pedig Baricz Gergő és az Electronic Sheeps zenél.

Vasárnap az erdélyi és székely népmesék világába vezetik be a gyerekeket, akik az Aprók táncházán is részt vehetnek. Délután megismerhetik az érdeklődők az Erdélyi Pálinka Lovagrendet és a havasok pálinkáit, majd Erdély természeti csodáit, Éliás Gyula Jr. pedig „one man (egyszemélyes) show koncertet" ad.

A fesztivált a vasárnap esti gálaműsor zárja, melyen erdélyi cigányzenére rophatják a vendégek, végül pedig retro party várja a közönséget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek