Csobbanjon együtt édesvizeink tisztaságáért a Vízipandával

Csobbanjon együtt édesvizeink tisztaságáért a Vízipandával

Elkezdődött a PET Kupa, útra kelt a WWF Vízipanda és legénysége. A szeles időre való tekintettel a tervezettnél egy nappal később szálltak vízre a PET hajók, melyek egészen Tiszalökig csorognak le a folyón. Ide szombaton futnak be, vasárnap pedig a WWF Magyarország szervezésében egy közös csobbanással ünnepelhetjük édesvizeinket.

 

Kövesse a pandát!Fotó: WWF

A WWF Magyarország csapata már nagyon várta, hogy a két napos hajóépítés után kipróbálhassa a Vízipandát. A hajó körülbelül 380 PET palackból készült el a hétvége során, a csapatok pedig a rajtra való várakozás közben sem tétlenkedtek: többen kenukban evezve gyűjtötték a hulladékot a vízből.

A PET Kupa célja a Tisza vizének és árterének megtisztítása, valamint a környezettudatos szemléletmód terjesztése. A PET hajók versenyét idén már ötödik alkalommal tartják meg. A hajóknak jó néhány követelménynek meg kell felelniük, hajtásuk például csak megújuló energiával történhet, vagyis evezővel, lapáttal vagy akár vitorlával. A verseny útvonala Dombrádtól Tiszalökig húzódik, érintve Ibrányt, Balsát, Tokajt, valamint Tiszaladányt.

 

Minél többen csobbannak, annál jobb: a Nagy Ugrás édesvizeink tisztaságáértFotó: Merle Istvan / WWF

A PET Kupa végállomásán, Tiszalökön pedig a WWF Magyarország július 9-én, délután 3 órakor megrendezi a Nagy Ugrást, melyet már délelőtt 11 órától számos izgalmas program előz meg: az érdeklődőket többek között strandfociversennyel és interaktív, vizeinkkel kapcsolatos óriás társasjátékkal, homokfoci versennyel, mazsorettbemutatóval, az ugrás előtt pedig vízipisztolyos „bemelegítéssel" várjuk. A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése: Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Hazánkban is többezren ugranak évek óta, tavaly 16 helyszínen csobbantunk. A WWF Magyarország idén is versenyt indított, hogy mely településen ugrottak együtt a legtöbben a vízbe. Az esemény után a résztvevő településeknek két napja van arra, hogy a dokumentációt leadják, ami alapján azután kihirdetik, hol vetette a legnagyobb hullámot a Nagy Ugrás, melynek pályázati kiírása itt található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek